Politic Social

VIDEO: Rusia a capturat TREI nave ucrainene. Pro-europeana, Natalia Morari, de partea rușilor

Forţele ucrainene au acuzat Rusia că a rănit mai mulţi marinari ucraineni după ce a deschis focul asupra a trei nave ale Marinei ucrainene în Strâmtoarea Kerci.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a denunţat „un act agresiv al Rusiei” şi o „escaladare premeditată” din partea Moscovei în zona Mării Azov, situată între Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, şi estul Ucrainei, teatrul unui conflict în care sunt angrenaţi separatiştii proruşi şi puterea de la Kiev.

„Dumincă, contrar Convenției ONU privind dreptul mării și Tratatului de cooperare în folosirea Mării Azov și strâmtorii Kerci, navele de patrulare ale Federației Ruse au efectuat acțiuni agresive împotriva navelor Forțelor Navale ale Ucrainei, care realizau o deplasare planificată din portul Odesa la portul Mariupol din Marea Azov”, a declarat duminică Marina ucraineană.

Capturarea navelor ucrainene de către ruși a fost condamnată în toată lumea, iar ONU intră în ședință la această temă. Toți vorbesc despre gravitatea situației și despre noi sancțiuni la adresa Federației Ruse. Numai o „pro-europeană” de la Chișinău este preocupată de faptul că Porosenko își face campanie și introduce stare de război.

Din întrebarile pe care le-a adresat Natalia Morari în emisiunea ei  de aseară, unor invitați intrați prin skype de la Kiev și Moscova, reiese că Porosenko poartă întreaga vină, ca să-și facă campanie.

Emisiunea Nataliei de aseară o puteți urmări mai jos și vă puteți face concluziile despre această jurnalistă pro-europeană și independentă.

Amintim că, marina Ucrainei susține ca Rusia „refuză să garanteze dreptul la libera navigație, garantat prin acorduri internaționale”.

După cum se afirmă într-un mesaj de pe pagina Facebook a marinei ucrainene, nava rusească „Don” a tamponat un remorcher ucrainean, incident care a afectat motorul principal al navei ucrainene.

Ministerul ucrainean a precizat că incidentul a avut loc în 25 noiembrie, când „navele Forțelor Navale ale Ucrainei, formate din două ambarcațiuni mici blindate și un remorcher, au efectuat un transfer planificat din portul Odesa în portul Mariupol al Mării Azov”.

Raportul prevede că „intenția de a realiza transferul a fost notificata în avans, în conformitate cu regulile internaționale, pentru a asigura siguranța navigației”.

Potrivit Kievului, navele de frontieră ale Federației Ruse – bărci de tip „Sobol”, „Don”, „Mangust”, „Suzdaleț ” „au desfășurat acțiuni agresive în mod deschis împotriva navelor marinei ucrainene”.

La rândul său, Serviciul de securitate rus FSB a anunţat în cursul nopţii de duminică spre luni că navele sale de patrulă la frontieră au capturat duminică trei nave ucrainene în Marea Neagră şi că au folosit armamentul din dotare pentru a le forţa să se oprească, relatează agenţia de ştiri rusă RIA, preluată de Reuters.

Potrivit FSB, navele ruseşti au acţionat în acest mod întrucât vasele ucrainene au pătruns ilegal în apele teritoriale ruse, ignorând avertismentele de a se opri, şi au efectuat manevre periculoase.

„După ce au încălcat în această dimineaţă frontiera rusă, navele ucrainene Berdiansk, Nikpol şi Yani Kapu au încercat încă o dată pe 25 noiembrie, la ora 19.00 (ora Moscovei) să efectueze acţiuni ilegale în apele teritoriale ruse”, a indicat FSB.

Potrivit serviciului de securitate rus, navele ucrainene nu ar fi răspuns la „solicitările legale” ale navelor autorităţilor ruse, care le-au cerut să se oprească, şi ar fi făcut chiar „o manevră periculoasă”.

De asemenea, RIA citează o declaraţie a FSB potrivit căreia trei marinari ucraineni au fost răniţi în incident, ei beneficiind în prezent de îngrijiri medicale. Vieţile nu le sunt puse în pericol, a mai precizat FSB, potrivit Reuters.