Politic

(video) Protest împotriva schimbării sistemului electoral. Ce au cerut manifestanții

Protest în Capitală. Mii de oameni s-au strâns în fața Parlamentului pentru a-și arăta nemulțumirea față de schimbarea sistemului electoral. Oamenii au cerut să se revină la sistemul electoral proporțional, să fie demonopolizată piața media și să fie publicat cel de-al doilea raport realizat de compania Kroll.

Totodată, manifestanții au solicitat ca cei care au furat banii din sistemul bancar să fie trași la răspundere și obligați să întoacă ce au furat.

În rezoluția semnată, protestatarii le cer partenerilor externi să aplice „sancțiuni individuale împotriva lui Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, ca fiind principalii responsabili de derapajele democrației din Moldova”.

„Dat fiind faptul că deputații PSRM și PDM nu au ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția, ale instituțiilor Uniunii Europene și au votat un sistem electoral mixt care lovește puternic în procesul democratic din Republica Moldova și având în vedere că binomul Plahotniuc-Dodon acționează concertat împotriva intereselor Republicii Moldova și ale cetățenilor ei, mimând un război geopolitic între cei doi, în același timp adoptând printr-un vot comun acte legislative care au ca scop menținerea PDM și PSRM la putere după alegerile din 2018 în pofida voinței poporului, cerem Parlamentului abrogarea de urgență a Legii nr.154 din 20 iulie 2017, ce prevede schimbarea sistemului electoral, ca fiind una nedemocratică și aprobată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, revenirea la sistemul electoral proporțional și adoptarea de urgență a amendamentelor de îmbunătățire a acestuia conform recomandărilor Curții Constituționale și ale organizațiilor internaționale de profil. Solicităm demonopolizarea pieței mediatice și a Companiei Publice „Teleradio-Moldova” și oferirea timpului de antenă opoziției extraparlamentare cu reală susținere populară, cel puțin o dată pe săptămână, în orele de maximă audiență în vederea expunerii propriei poziții asupra situației social-politice din țară”, se spune în rezoluția Consiliului Marii Adunări Naționale.

După aprobarea Rezoluției, manifestanții s-au îndreptat la sediul Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, unde au anunțat repetat revendicările și au scandat: „Emisie în direct” sau „Ora opoziției”.

Mai bine de trei ore, mulțimea a așteptat în fața televiziunii naționale un răspuns la solicitarea de a acorda opoziției o oră de emisie pe săptămână, însă fără rezultat. Ca urmare, liderii partidelor din opoziție, Maia Sandu și Andrei Năstase, au declarat că oferă guvernării ultimatum până vineri, 22 septembrie.

În caz contrar, duminică, 24 septembrie, la ora 12.00, protestatarii vor ieși, din nou, în stradă. De această data, în fața televiziunii naționale.

De menționt este că reprezentanții guvernării nu au venit deocamdată cu o reacție la solicitările protestatarilor.


Vizualizări: