Externe

(video) Mihail Saakashvili a fost eliberat. Ce spun procurorii

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili a fost eliberat în seara de luni, 11 decembrie, după ce a fost reţinut pentru 72 de ore. Judecătorii au respins demersul procurorilor prin care solicitau 60 de zile de arest la domiciliu cu supraveghere non stop. Actualul opozant de la Kiev a fost întâmpinat cu urale de către sutele de menifestanţi adunaţi în centrul capitalei ucrainene.

„Eu cred că asta demonstrează că nu poţi merge împotriva logicii. Ei aveau intenţia să mă izoleze de politica ucraineană. Eu sunt obişnuit să discut cu oamenii nu de la televizor, nu de acasă, nu de la telefon, eu discut cu ei uitându-mă în ochii lor (…) Ei au vrut să mă ascundă pe mine de popor şi poporul de mine”, a declarat Mihail Saakashvili în faţa mulţimii de la Kiev. Fostul lider de la Tbilisi a lăudat judecătoarea care a decis să-l elibereze, subliniind că asupra ei se vor exercita diverse forme de presiuni după acest gest. Protestatarii au cerut în continuare impeachment pentru preşedintele Petro Poroşenko.

De menţionat că procurorii au solicitat arest la domiciliu cu supraveghere nonstop pentru Mihail Saakashvili, motivând că decizia ar fi în favoarea politicianului. Oamenii legii au declarat că deţin informaţia precum că serviciile speciale ruse pregătesc destabilizarea situaţiei la Kiev prin asasinarea lui Saakashvili, iar arestul la domiciu ar contribui la prevenirea acestui scenariu, informează agenţia de presă UNN, citată de Adevărul.

Mihail Saakashvili a fost reţinut din nou în seara de vineri, 8 decembrie, la Kiev. Politicianul a fost dus la audieri, apoi plasat în izolatorul Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit procurorului general, Iurii Luţenko, opozantul era dat în urmărire naţională, iar poliţiştii au reuşit să identifice locul aflării acestuia. Amintim că Mihail Saakashvili a fost reţinut şi în dimineaţa de marţi, 5 decembrie, de către procurorii ucraineni. Acesta a fost învinuit că ar fi fost sponsorizat de către ex-preşedintele Victor Ianukovici, dar şi de FSB-ul rusesc.

La câteva ore de la reţinere, politicianul a fost eliberat cu forţa de către protestatarii care au venit să-l susţină.  Forţele de ordine nu au fost în stare să opună rezistenţă activiştilor lui Saakashvili, maşina poliţiei, în care se afla şi opozantul, a fost blocată în centrul mulţimii pentru câteva ore, unde aveau loc altercaţii între organele de drept şi manifestanţi, pe de o parte unii îl protejau, alţii se luptau pentru eliberarea lui Saakashvili.   În final, Mihail Saakashvili a fost eliberat, după ce protestatarii au spart uşa autovehicului.

El s-a îndreptat imediat cu toată mulţimea spre Parlamentul de la Kiev pentru a cere demisia lui Petro Poroşenko, pe care îl acuză că a stat în spatele reţinerii, dar şi că ar fi format o bandă criminală la conducere.

Mihail Saakashvili a negat acuzaţiile că protestele sale ar fi fost sponsorizate de către Victor Ianukovici şi de FSB-ul rus, subliniind că este un fals pentru că el ar fi demonstrat pe parcursul timpului că este cel mai mare duşman al lui Vladimir Putin. Reamintim că la 29 mai 2015, Mihail Saakasvhili a primit cetăţenia Ucrainei, iar peste o zi a fost numit în calitate de guvernator al Odesei. Atunci el a declarat că principalul scop al său va fi lupta anticorupţie şi eliminarea grupărilor criminale.

Peste un an, politicianul a demisionat din funcţia de guvernator şi a anunţat că va lupta contra regimului lui Petro Poroşenko.   Preşesintele ucrainean i-a retras cetăţenia lui Saakasvhivili în iulie 2017, când acesta se afla într-o vizită în SUA, pe motiv că ar fi ascuns faptul că este cercetat penal în Georgia. Politicianul a rămas fără cetăţenii, după ce i-a fost anterior retrasă şi cea georgiană.   În septembrie 2017, Mihail Saakashvili s-a întors la Kiev, traversând ilegal frontiera ucraineană prin Polonia. Autorităţile ucrainene s-au angajat să-l deporteze până la sfirşitul acestui an.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
ianuarie 2019
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Publicitate ImpactTV.md, banner