Reportaje TV

(video) Fără boschetari în Chișinău. Ce vrea să facă Silvia Radu cu oamenii străzii

Silvia Radu este nemulțumită că oamenii străzii parazitează pe seama municipalității. Primarul interimar al Capitalei vrea să-i pună la lucru pe oamenii fără adăpost, mai ales că, potrivit ei, Întreprinderea Municipală Spații Verzi are un deficit de cadre de 40 la sută.

„Cred eu că ar trebui să începem un program de încadrare a acestor persoane în câmpul de muncă ca să nu mai avem pe străzi cerșetori, dar să le oferim un loc de muncă, unde ei să poată să-și câștige un ban și să nu stea în străzi să înghețe, în primul rând, și, în felul acesta, să ne paraziteze pe noi”, a declarat Silvia Radu.

Inițiativă care vizează persoanele fără adăpost, dar apte de muncă, a fost apreciată de oamenii care se adăpostesc la Centrul de Triere din Capitală.

„Asta e o idee bună, dar eu trebuie să mai stau ceva timp ca să mă însănătoșesc. Sunt după un accident. Cum mă fac bine, îndată merg la lucru. De șezut fără lucru nu se poate”, spune Ion.

„Îi foarte bine, fiindcă într-adevăr avem nevoie de lucru. Fără lucru, cum așa? Pur și simplu, să stai și să nu mergi înainte, niciun pas să nu faci. Eu, de exemplu, am nevoie de lucru și, dacă cineva mă aude și este posibilitate, eu cu mare plăcere aș lucra”, adaugă Lucia,

Ideea de a angaja persoanele fără adăpost în câmpul muncii a bucurat administrația Centrului care spune, însă, că nu este un proces deloc simplu, mai ales pentru cei care nu au acte de identitate.

„Problematica angajării în câmpul muncii este una destul de complicată, una destul de gravă, să zic așa, deoarece avem diferite probleme. Este vorba și de discriminarea din partea unor angajatori, este vorba și de lipsa unei profesionalizări a unor oameni necăjiți și fără adăpost.  Problema stă la cealaltă jumătate, care nu au acte de identitate și va trebui să-i ajutăm în perfectarea actelor”, spune MARCELA DIȚA, PSIHOLOGUL CENTRULUI DE TRIERE

Până ca oamenii fără adăpost să beneficieze de un loc de muncă plătit cât de cât, municipalitatea le-a ridicat un cort pe teritoriul Centrului de Găzduire de pe strada Haltei, unde aceștia beneficiază de trei mese gratuite pe zi. Acum se adăpostesc aici în jur de 95 de persoane, iar numărul acestora poate crește până la 130, în timpul nopților geroase de iarnă.

 

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Publicitate ImpactTV.md, banner