Economie Politic Social

VIDEO: Dodon aduce MAFIA PROCURATURII RUSEȘTI în Moldova și Transnistria!

Preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, efectuează în pereioada 24-26 mai, o vizită la Sankt Petersburg, Federaţia Rusă, unde participă la Forumul economic internaţional, însă asta nu este tot. Ce planifică Dodon împreună cu Igor Ceaika.

Dodon, s-a întâlnit joi, cu Igor Ceaika, fiul procurorului general rus Iurii Ceaika, și un bogat om de afaceri. Despre aceasta a anunțat șeful statului pe pagina sa de Facebook.

Dodon spune că s-a întâlnit cu Ceaika pentru a discuta despre posibilitatea venirii investitorilor ruși în R. Moldova.

Sună frumos și promițător, însă adevărul este altul. Cine este Igor Ceaika ?

Toată familia Ceaika este implicată în scheme financiare grandioase, devoalate de presa rusă în urma unor investigații.

Fondul de luptă cu corupția (FLC), fondat de opozantul rus Alexei Navalnîi, a prezentat cea mai mare investigație din 2015 despre membrii familiei procurorului general al Rusiei, Iurii Ceaika.

FLC a dezvăluit schemele criminale în care este implicat fiul procurorului general – Igor Ceaika.

În 2014 el a fost numit consilier al guvernatorului regiunii Moscova pe probleme de Cultură, Tineret și Sport.

Igor este cel mai important element al afacerii  familiei procurorului. El controlează o companie cu o cifră de afaceri de 300 de miliarde de ruble care este încorporată pe deplin în activitatea fratele său mai mare, Artiom.

Dacă Artiom este specialist în jefuirea de tip atac raider a unor întreprinderi de stat, fratele mai mic a ales un alt model – el câștigă din contracte cu statul.

Familia Ceaika are o firmă de avocatură în Rusia și o alta în Elveția – FT Conseils, cu sediul în Lausanne.

În martie 2015, Artiom a cumpărat de la fratele său, Igor, aproximativ 40% din acțiunile companiei.

În octombrie 2014 Forbes a estimat că imperiul  Ceaika îi aduce venituri de 200 de milioane de $ anual.

Artiom Ceaika deține hotelul Pomegranate de pe Halkidiki din Grecia.

Pe documentele financiare ale hotelului figurează semnăturile lui Artiom Ciaika și Olga Lopatina. Cei doi au investit în refacerea hotelului între 25 și 29 milioane de euro. Alți acționari ai hotelului sunt Natalia Ţepoviaz și Angela Maria Ţapok – soțiile lui Viacheslav Ţepoviaz, respectiv Serghei Ţapok,  condamnați pentru crime în masă organizate în satul Kushchevskaya din regiunea Krasnodar. Ţepoviaz a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, Ţapok – condamnat pe viață pentru omorul deosebit de brutal a 12 persoane, inclusiv patru copii.

Un alt partener al Lopatinei – Nadejda Staroverova – este soția fostului subaltern al Procurorului General al Federației Ruse – Alexei Staroverov, care a fost demis, atunci când în casa deținută de familia sa au fost găsiți 4 membri ai bandei Ţapka” – bandiții au jefuit și ucis 14 persoane pe autostrăzile de lângă Moscova.

În casa lui (sau a rudelor sale) a fost descoperit un depozit de arme și muniții, iar membrii bandei lucrau acolo în calitate de „paznici”.

Aceste legături la nivelul procurorului general explică cum a reușit gruparea Ţapka să controleze prin teroare cea mai mare parte a regiunii Krasnodar, să dețină mii de hectare de pământ și membrii ei să fie milionari în dolari și de ce până la masacru au rămas nepedepsiți.

„S-a dovedit că bandiții erau protejați de oficialii de rang înalt ai Procuraturii Generale”.

Ce planuri are pentru Republica Moldova și mai nou, Regiunea transnistreană, Igor Ceaika?

Dodon și Ceaika au mai discutat anterior pe aceste subiecte, iar Ceaika s-a arătat foarte interesat de investiții în mine de producere a criptomonedelor Bitcoin în Transnistria.

Am avut o întrevedere cu unul dintre liderii organizaţiei obşteşti „Delovaia Rossia”, cunoscutul om de afaceri rus Igor Ceaika”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Despre implicarea lui Igor Ceaika în afacerea cu criptomonede din Transnistria și despre faptul că omul de afaceri rus ar putea crea în Transnistria ferme de minare se cunoaște încă din 2017 când acesta îndeamna investitorii ruşi să analizeze această direcţie.

Transnistria nu este singura „destinație exotică” pentru milionarii ruși care vor să se îmbogățească de pe urma unei astfel de afaceri. Investitorii ruși au mai încercat să instaleze mine de criptare și în Abhazia, dar, aparent, cu rezultate mixte. În timp ce ratele de energie electrică sunt relativ ieftine, unii s-au plâns cu privire la întreruperile de energie și la calitatea energiei electrice.

Minarea bitcoin-ilor (criptomonedă) necesită o cantitate semnificativă de energie electrică. Astfel, dezvoltarea fermelor de minare a criptomonedelor este o afacere puţin profitabilă chiar şi în Rusia, unde preţurile la energia electrică sunt de câteva ori mai mici decât în Moldova.

Pentru realizarea acestei idei, în Transnistria au fost deja create toate condiţiile necesare – atât tehnice, cât şi legislative. Implementarea acesteia şi lansarea activităţii este doar o chestiune de timp. Cei din guvernul Transnistriei spun că aceasta se află pe locul patru în Europa după viteza şi rata de penetrare a internetului, la ei energia electrică este foarte ieftină, iar aceasta este una din cele mai importante condiţii pentru crearea fermelor de minare”, declara în septembrie 2017, Igor Ceaika, care este şi fondatorul companiei „Ruskii Eksport”.

Declarațiile lui Ceaika veneau după ce acesta fusese invitat de Dodon la Chișinău la începutul lunii septembrie 2017, la discuții privind implicarea investitorilor ruși mai mult în R. Moldova.

ENERGIE ELECTRICĂ DIN RUSIA? NU, DIN REPUBLICA MOLDOVA, PE  BANII NOȘTRI!

Cu toate acestea, pentru energia electrică din Transnistria se folosește gaz rusesc important de la Gazprom. Rusia nu dorește să contorizeze separat gazul pe care îl trimite în Transnistria de 26 de ani, astfel că factura moldovenilor la costul de gaz din Rusia a ajuns undeva la 6 miliarde de dolari, aproape cât întreg PIB-ul R. Moldova.

Ulterior, în decembrie 2017, Igor Ceaika s-a deplasat din nou la Tiraspol, acolo unde, în calitate de ambasador de afaceri al „Delovaia Rossia” în Moldova și în Transnistria a participat la semnarea unui memorandum trilateral de înţelegere şi cooperare între Guvernul de la Tiraspol, Camera de Comerţ şi Industrie a Transnistriei şi asociaţia oştească „Delovaia Rossia” .

Avantajul Transnistriei e clar: electricitate ieftină. Energia electrică peste Nistru este ieftină fiindcă regiunea separatistă nu plătește pentru gaz. Tot gazul consumat acolo, inclusiv pentru producerea electricității, se adaugă la datoria Moldovagaz către Gazprom.

Krasnoselski dă asigurări că regiunea va putea asigura necesarul de curent electric pentru așa-numitele ferme de „minerit” – din contul capacităților de generare care aparțin administrației sau concernului Sheriff.

Este vorba despre hidrocentrala de la Dubăsari, de pe râul Nistru, și cele trei centrale electrice cu termoficare ale Sheriff-lui de la Tiraspol, unde, promite, Krasnoselski vor fi arse nu gazele din proprietatea Gazpromului, ci cele pe care furnizorul din Federaţia Rusă le datorează regiunii transnistrene pentru asigurarea tranzitului către Balcani.

Ar fi vorba despre echivalentul a 25-30 milioane dolari pe an.

O altă sursă de curent electric în Transnistria este centrala electrică de la Cuciurgan.

Proprietarul acesteia este concernul rus RAO ES, iar instalațiile de acolo lucrează în baza gazelor livrate de Federaţia Rusă pentru care Transnistria nu plătește.

Iar Moscova încearcă să pună datoria de pe peste 6 miliarde de dolari Transnistriei la gaze pe seama Chişinăului.

Igor Ceaika a declarat pentru „Komersant” că e într-adevăr interesat de o posibilă investiție în regiunea transnistreană.

Ceaika a subliniat că de acest proiect sunt interesați 5-6 oameni de afaceri din Rusia, dispuși să investească între 5 și 15 milioane ruble rusești, adică între 90.000 și 265.000 de dolari. „Eu mă orientez către o investiție de cam 10 milioane ruble. Trebuie mai întâi să încercăm, să vedem ce iese, mi-e frică să investesc mult dintr-odată”, a spus Ceaika, subliniind că încă nu a decis să deschidă o fermă de „minerit” criptomonede în regiunea transnistreană și că analizează posibilitățile pe care le oferă în acest sens piața Republicii Moldova, cât și cea din Federaţia Rusă. „Decisiv va fi costul curentului electric”, a subliniat omul de afaceri.

Energia electrică este unul dintre componentele importante în procesul de „minerit” a criptomonedelor – unii experți susțin chiar că aceasta se ridică la 95 la sută din valoarea investițiilor.

Interesant este că în Rusia autoritățile monetare sunt sceptice în ceea ce privește perspectivele pieței de criptomonede.

Șefa Băncii Centrale a Federaţiei Ruse, Elvira Nabiullina spunea anterior că nu va permite folosirea criptomonedelor ca mijloc de plată. Autoritățile pregătesc și un proiect de lege care să reglementeze acest domeniu și care au urma să fie definitivat către vara acestui an, însă experții nu așteptă liberalizarea abordărilor.