Economie

VESTE BUNĂ: Circa 150 de mii de bugetari vor primi salarii mai mari. CÂND PRIMIM MAJORAREA

De la unu ianuarie 2019, circa 150 de mii de lucrători ai sferei bugetare vor primi salarii mai mari cu pâna la 150 de procente. Potrivit reprezentanților de la Ministerul Finanțelor, de cele mai mari majorări vor beneficia angajații din domeniul învățământului și cei din medicină. La fel, în proiectul de lege se menționează că la majorare  vor avea prioritate tinerii specialiști, iar cei cu salarii mari în prezent, nu vor beneficia de  majorări. 

În țara noastră sunt peste 200 de mii de bugetari, însă de majorări de salarii vor beneficia doar circa 150 de mii. Conform noii legi  de salarizare, decalajul dintre salariul minim din sistemul bugetar și cel maxim va scădea cu 50 la sută, astfel vor crește în primul rând salariile angajaților care primeau mai puțin de 2000 de lei, iar  cei care au avut salarii mari și până acum nu vor beneficia de majorare. Printre cei care vor rămâne la același salariu sunt judecătorii, parlamentarii, miniștrii și alte categorii de angajați care  până acum au beneficiat de majorări anuale stabile.

Totodată, pentru a evita apariția problemelor de ordin tehnic în implimentarea noului sistem de calculare a salariilor, în perioada 17  – 21 decembrie vor fi organizate traininguri pentru contabilii din instituțiile vizate. Acestea vor fi susținute de circa 100 de specialiști în domeniul economiei, din teritoriu pentru, a evita cheltuelile suplimentare.  De asemenea, pentru o transparență mai buna a proiectului, ieri a fost deschis și un centru unic de apel unde cetățen  ii pot suna pentru a se informa despre noua lege.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei, Ion Chicu,  până în prezent au fost întreprinse toate măsurile de rigoare pentru funcționarea cât mai buna a noii reforme de salarizare, iar începând  cu anul viitor bugetarii vor avea salarii mărite.

Sursele financiare pentru majorările salariale vor fi luate din bugetul de  stat și vor fi compensate din retragerea majorărilor anuale a unelor categorii de angajați care erau prevăzute până acum prin lege.

Legea nouă va permite achitarea premiilor de sărbatori, doar dacă instituția are economii pentru a face acest lucru. Și salariu al 13-lea tot va fi păstrat pentru 2018 și în februarie 2019 toți îl vor primi. Bugetul preconizat pentru implimentarea noii legi de salarizare depășește 14 miliarde de lei sau circa 21 la sută acum prin lege.  Legea nouă va permite achitarea premiilor de sărbatori, doar dacă instituția are economii pentru a face acest lucru. Și salariu al 13-lea tot va fi păstrat pentru 2018 și în februarie 2019 toți îl vor primi. Bugetul preconizat pentru implimentarea noii legi de salarizare depășește 14 miliarde de lei sau circa 21 la sută  din bugetul pentru  2019.

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Publicitate ImpactTV.md, banner