Externe

UIMITOR: Oraşul european care are 30 de graniţe

O localitate din Europa are una dintre cele mai ciudate situaţii administrative din lume: are în jur de 30 de graniţe în interiorul ei. Locuitorii nu doar că reuşesc să facă faţă, dar chiar profită de această anomalie.

Două ţări într-un oraş: localitatea Baarle se află în Olanda, dar este formată din zeci de enclave belgiene, care la rândul lor se întâmplă să conţină enclave olandeze.

Are 12.000 de locuitori, două guverne locale, doi primari, două servicii poştale, două sisteme şcolare. Dar în acelaşi timp, oamenii au libertatea să facă afaceri sau cumpărături unde le convine mai bine.

Frans de Bont, primar Baarle-Hertog: Partea bună este că toată lumea poate merge la cumpărături unde vrea, pot alege cea mai bună şcoală pentru copiii lor. Pot merge la cumpărături în Olanda, sau să ia benzină din Belgina, unde este mai ieftin. Ţigaretele sunt mai ieftine în Belgia. Oamenii se orientează şi iau de unde le convine.

Era mai complicat până în 2002, înainte ca Olanda şi Belgia să intre în zona euro, pentru că localnicii trebuiau să folosească două monede dacă voiau să profite de beneficii. Acum le-a mai rămas să se lupte doar cu birocraţia.

Frans de Bont, primar Baarle-Hertog: Dacă ai casa jumătate în Belgia, jumătate în Olanda, trebuie să plăteşti taxele în ambele ţări. Belgienii au regulile lor privind deşeurile, în Olanda pe ale lor, aşa că acum pe strada mea, unde sunt case olandeze şi belgiene, vin opt companii de salubritate. E incredibil, e stupid!

Anomalia graniţelor s-a perpetuat până în zilele noastre din evul mediu, când lorzii medievali făceau schimb de teritorii. Deşi de-a lungul vremurilor s-au aflat şi în conflict, în prezent localnicii sunt mândri de unicitatea oraşului lor, în care sunt graniţe peste tot, dar nicăieri nu sunt marcate prin ziduri şi garduri.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Publicitate ImpactTV.md, banner