Social

Transnistria, mai aproape: Podul de la Gura Bâcului – Bâcioc, deschis după un sfert de secol

Podul peste Nistru de la Gura Bâcului – Bâcioc a fost redeschis, astăzi, după ce 25 de ani a zăcut în ruine. La ceremonia de inaugurare a fost prezent premierul Pavel Filip, dar și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. De asemenea, la eveniment au asistat ambasadori străini acreditați în Republica Moldova, dar și unii politicieni.  

Circulația vehiculelor pe podul dintre localitățile Gura Bâcului și Bâcioc este posibilă începând de astăzi, iar doritorii de a trece de o parte sau alta a bătrânului fluviu vor fi nevoiți, totuși, să treacă controalele de la așa-numita frontieră cu autoproclamata RMN.

Înainte de a fi dat în exploatare, subiectul privind redeschiderea podului a fost discutat la şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC), care a evaluat starea tehnică a obiectivului şi a stabilit că acesta poate fi utilizat pentru traficul auto.

În cadrul discuţiilor, delegaţia moldovenească a atras atenţia părţilor asupra necesităţii de a se abţine de la măsuri unilaterale în ce priveşte activitatea posturilor, amplasate în preajma podului, în special cu referire la intenția de a schimba infrastructura şi statele de personal ale acestora fără coordonarea prealabilă în cadrul CUC.

În trecut, podul dintre satele Gura-Bâcului și Bâcioc era un traseu internațional, care făcea parte din coridorul IX Paneuropean. Acesta a fost distrus în timpul războiului din 1992. În anul 2000 podul a fost reconstruit grație unor fonduri europene, dar, până în prezent, nu a fost dat în exploatare din cauza unor divergențe politice între Chișinău și Tiraspol.

Repunerea în funcțiune a acestui pod înseamnă relansarea liberei circulații a persoanelor, mijloacelor de transport și a bunurilor de pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, va fi facilitată activitatea agenților economici.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Publicitate ImpactTV.md, banner