Politic

Transnistria: cu „statut special” și cu trupele ruse pe teritoriu?

Guvernul de la Chişinău ar putea să ofere „statut special” Transnistriei, dar are o condiție pe care Tiraspolul ar trebui s-o accepte: regiunea să rămână parte componentă a Republicii Moldova. Asta, după ce, săptămâna trecută, preşedintele Igor Dodon s-a declarat favorabil acestei iniţiative, relatează unimedia.info. 

Potrivit sursei citate, acesta a fost unul dintre subiectele discutate de prim-ministrul Pavel Filip cu reprezentantul special al Preşedinţiei austriece a OSCE în procesul de reglementare a problemei transnistrene, şi cu Michael Scanlan, şeful misiunii OSCE în Moldova.

„Este important să avansăm multilateral în reglementarea transnistreană: să identificăm, atât soluţii tehnice, cât şi politice”, a afirmat Pavel Filip.

Prim-ministrul Republicii Moldova a declarat că printre principalele probleme soluționarea cărora nu mai suportă amânare se numără: asigurarea bunei funcţionări a şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, recunoaşterea diplomelor de studii superioare eliberate de instituțiile de la Tiraspol, restabilirea legăturilor telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului, dar şi înmatricularea automobilelor din Transnistria, pentru ca acestea să fie admise în traficul rutier internaţional.

Amintim că, săptămâna trecută, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a afirmat că Transnistria trebuie să rămână parte componentă a Republicii Moldova, însă a adăugat că regiunea ar trebui să aibă propriul Parlament, propriul Guvern, propriul preşedinte și propriul drapel.

Legat de Transnistria, ZdG scrie că a intrat în posesia unor documente care arată că, la 20 octombrie curent, autoritățile Republicii Moldova au cerut ca subiectul privind retragerea trupelor militare rusești din această regiune să NU fie inclus pe agenda ședinței ONU din 23 octombrie 2017. Actul a fost semnat de reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru.

În document se cere ca subiectul să fie amânat pentru o ședință ulterioară, fără a se preciza o dată anume, precum și ca solicitarea să fie adusă la cunoștință membrilor Comitetului General al ONU. Asta, după ce, la 22 septembrie curent, în cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării ONU, premierul Pavel Filip a ținut un discurs în numele Republicii Moldova în care a cerut ca subiectul legat de prezența militară rusă în raioanele din stânga Nistrului să fie discutat la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Potrivit ZdG, un reprezentant al Serviciului de presă al MAE a precizat că ar fi vorba doar de amânarea discutării subiectului legat de trupele ruse din regiunea transnistreană și că instituția va reveni cu un răspuns official vis-à-vis de acest subiect.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Publicitate ImpactTV.md, banner