Social

Mercurul din termomentre interzis in Moldova

De la 1 ianuarie 2021 în Republica Moldova va fi interzisă utilizarea produselor cu conținut de mercur, inclusiv a termometrelor. În contextul cazului înregistrat recent la o grădiniță din capitală, unde mai multe termometre cu mercur s-au spart, specialiștii recomandă trecerea treptată la utilizarea termometrelor pe bază de alcool.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, citat de IPN, mercurul este cel mai toxic element non-radioactiv de pe pământ, este un element chimic lichid care se regăsește în termometre medicale, barometre, amalgame, lămpi etc. Este o substanță otrăvitoare, care acționează ca o neurotoxină, distrugând țesutul nervos și cel cerebral.

MSMPS menționează că, deși conținutul de mercur în termometre este de 2 g, chiar și la concentrații mici între 0,7–42 μg/m3, pot apărea simptome grave asupra sănătății. MSMPS planifică pe parcursul anului 2020 să desfășoare mai multe activități pentru informarea cetățenilor, ca să scape de termometrele cu mercur. De la 1 ianuarie 2021 în Republica Moldova va fi interzis importul, plasarea pe piață și exportul produselor cu conținut de mercur.

Șase termometre cu mercur s-au spart la o grădiniță din str. N. Costin din capitală, în după amiaza zilei de miercuri, 7 noiembrie. Un borcan cu termometre a căzut pe podea, iar șase din ele s-au spart. În încăpere nu se aflau la acel moment copii. În situații similare persoanele sunt sfătuite să deschidă ferestrele și să închidă ușile pentru a evita pătrunderea vaporilor în alte încăperi. De urgență să apeleze 112. La fel, este necesar să îndepărteze copiii din zona de risc. Nu se recomandă colectarea substanței prin utilizarea aspiratorului sau a măturii deoarece astfel se mărește doza de expunere la vapori.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
ianuarie 2019
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Publicitate ImpactTV.md, banner