Externe Social

SBU a publicat noi nume de „mercenari Wagner” din Moldova. Profilul luptătorului moldovean în Donbas

Serviciul de Securitate al Ucrainei a publicat o listă de 206 persoane, inclusiv 3 moldoveni, care fie că au luptat, fie că sunt mercenari activi în compania militară privată „Wagner”, contingent care a jucat un rol important în ocuparea Crimeii, în luptele din estul Ucrainei și în Siria.

Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, a publicat luni o listă de 206 de persoane care au luptat pentru compania privată „Wagner” în Siria și estul Ucrainei, printre aceștia sunt trei cetățeni moldoveni.

Unul dintre ei, Serghei Prida, 47 de ani, originar din Soroca, apare alături de alți doi mercenari, Vladislav Ivanovici Apostol (foto, stânga) și Radu Donciu (foto, dreapta). Vladislav Ivanovici Apostol, 28 de ani, originar din satul Ciutulești, raionul Florești, a luptat în Cecenia și în Donbas. A fost omorât la 7 februarie 2018 de trupele americane în Siria, potrivit myrotvorets.center. Radu Donciu, 43 de ani, este originar din Chișinău, luptător activ în unitatea „Wagner”.

„Mercenarii din compania Wagner sunt instrumente ale războiului hibrid declanșat de Rusia împotriva restului lumii”, arată SBU în comunicatul său.

„Wagner”, o companie militară privată înregistrată în Argentina, angajează mercenari care au jucat un rol important în ocuparea Crimeii, în luptele separatiștilor proruși în estul Ucrainei și în Siria.

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a identificat până în prezent peste 60 de cetățeni moldoveni care au luptat în estul Ucrainei.

Profilul mercenarilor moldoveni care luptă în estul Ucrainei

„Vârsta medie a luptătorilor identificați este de 30 de ani. În 2016, cel mai tânăr mercenar avea 20 de ani, iar cel mai în vârstă a împlinit 65 de ani. Mai mult de jumătate dintre luptători sunt originari din Transnistria. Cât privește teritoriul R. Moldova controlat de către autoritățile centrale, cei mai mulți luptători, la prima vedere, au venit din centrul și nordul republicii”, menționează Stanislav Secrieru, expert independent,  într-un interviu.  

„Deși informațiile publice despre luptători originari din sudul R. Moldova sunt puține, două cazuri de reținere raportate în mass-media confirmă că și luptători din Autonomia Găgăuză, posibil în număr mare, au plecat în Donbas.”

„Totodată, o treime din luptătorii identificați au servit în trecut în structurile de forță legale (constituționale) sau ilegale (în regiunea separatistă). Matricea motivațională este cel puțin duală. Pe lângă interese pecuniare, luptătorii au invocat aspirația de a realiza sau continua cariera militară, necesitatea de apăra „țara” de „fasciști ucraineni” sau tradiția istorică de a lupta alături de Rusia.”

Promisiunile financiare au variat între 1.000 şi 3.000 de dolari pe lună, cei reţinuţi însă au declarat că au încasat 1.000 de dolari sau mai puţin.

„La acestea pot fi adăugate trăsăturile de ordin personal, precum predispunere la risc sporit și manifestarea recurentă a violenței. Promisiunile financiare au variat între 1.000 şi 3.000 de dolari pe lună, cei reţinuţi însă au declarat că au încasat 1.000 de dolari sau mai puţin.”

„Majoritatea luptătorilor din R. Moldova au făcut parte din unitățile ilegale ale „Republicii Populare Donețk” (DNR). Ei au luat parte la lupte în componența „Volchya Sotnya”, „Sparta”, „Vostok” și „Somali”, relatează Anticorupţie.

„Cel puțin în patru cazuri luptători din R. Moldova au aderat la unitățile ilegale ale „Republicii Populare Luhansk” (LNR). Ei au luptat alături de formațiunile „Rusich” și „Bryanka SSSR”.

„În mod diferențiat formațiunile DNR și LNR menționate au fost angajate în acțiuni militare de proporții în jurul aeroportului din Luhansk și Donețk, precum și în încercuirea de la Ilovaisk și bătălia pentru Debalțeve. Pe lângă experiența vastă în acțiuni militare, nu este exclus ca împreună cu unitățile lor luptătorii din R. Moldova să fi participat la torturarea soldaților ucraineni și la comiterea crimelor împotriva civililor.”

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Publicitate ImpactTV.md, banner