Politic

Republica Moldova riscă din nou să piardă 100 milioane de euro la CEDO

Cauza SA Gemeni poate provoca noi prejudicii Republicii Moldova. De data aceasta, Guvernul Republicii Moldova ar putea fi obligat de CEDO să achite despăgubiri de circa 100 de milioane de euro actualilor proprietari ai centrului comercial.

Noul proprietar majoritar, care a venit în acționariatul SA Gemeni în 2019, atenționează presa și opinia publică asupra efectelor pe care le-ar putea avea cererea de revizuire depusă în martie 2020 de guvernul moldovean la Curtea Supremă de Justiție,  urmare a unui dosar pierdut la CEDO în favoarea unui grup de acționari minoritari ai SA Gemeni.

Cererea la CEDO a fost depusă încă în 2006, de grupul de acționari minoritari ai SA Gemeni care s-au plâns că au fost lipsiți ilegal de 72% din suprafețele complexului comercial. Deși CEDO și-a dat verdictul pe acest caz încă în 2011, Guvernul R. Moldova nu a întreprins atunci niciun fel de acțiuni fie de reparare a prejudiciului, fie de depunere de către agentul guvernamental a unei cereri de revizuire împotriva actelor judecătorești prin care grupul de acționari minoritari a fost prejudiciat încă în 2005-2007.

 

Sursa: deschide.md


Vizualizări: