Politic

Reguli noi de la PD: Orice funcționar public trebuie să dețină certificat de integritate

Persoanele care, în viitor, vor intenționa să concureze pentru ocuparea unei funcții publice, vor trebui să prezinte, la angajare, un certificat de integritate. Este o inițiativă legislativă a Partidului Democrat, care a fost prezentată, astăzi, în cadrul conferinței de presă săptămânale a reprezentanților formațiunii politice.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat că, acesta este unul dintre angajamentele pe care formațiunea sa și le-a asumat în lupta împotriva corupției, dar și în perfecționarea mecanismului de verificare a integrității demnitarilor de stat.

„Vă anunţ că, astăzi, Partidul Democrat a acordat sprijin iniţiativei pe care au înregistrat-o, zilele trecute, câţiva din colegii deputaţi în ceea ce priveşte introducerea certificatelor de integritate pentru funcţionarii şi demnitarii aleşi, dar şi din alte categorii care doresc să ocupe un post de conducere. Acesta este unul din angajamentele pe care noi, ca partid, ni le-am asumat în lupta împotriva corupţiei,” a declarat Vladimir Plahotniuc.

La rândul său, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a oferit mai multe detalii despre acest mecanism.

„Acest proiect de lege, recent, a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova şi vine ca o continuare a respectării şi implementării angajamentelor  Republicii Moldova, în lupta anticorupţie, în perfecţionarea mecanismului de integritate şi executarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, ce ţin de integritatea candidaţilor. 

Astfel, acest certificat de integritate va fi un document, care va fi emis de Autoritatea Naţională de Integritate, în termen de maxim 15 zile,” a declarat Sîrbu.

De asemenea, PDM a anunțat că va înainta în Parlament încă un proiect de lege care să stimuleze financiar partidele ce promoveazăze femeile pe listele electorale. Astfel, formațiunile politice care vor avea cel puțin 40% de candidate în circumscripțiile uninominale vor primi suplimente financiare. Potrivit reprezentanților PDM, aceste prevederi vor completa amendamentele la Codului Electoral, operate în vara anului 2017, atunci când a fost introdus sistemul mixt de vot.

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
« aug.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Publicitate ImpactTV.md, banner