Economie Politic

RAPORTUL SECRET AL FMI: Zilnic, din BEM se fura 36 000 000 lei

Fondul Monetar Internațional a informat autoritățile moldovenești despre neregulile din sectorul bancar, inclusiv din Banca de Economii (BEM) încă în ianuarie 2013, însă autoritățile nu au întreprins nimic, ba mai mult, au permis ca banca să fie falimentată. O declarație în acest sens a fost făcută de activistul civic, președintele asociației „Moldova Mea”, Fiodor Ghelici, în cadrul emisiunii „Игра в PUZZLE” la postul ImpactTV.

Potrivit acestuia, FMI a pregătit un raport privind situația din BEM, pe care l-a expediat în ianuarie 2013 către patru persoane din Moldova: președintele Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat, speakerul Parlamentului Marian Lupu și guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu.

„Acest raport includea companii care primeau bani de la BEM fără vreun angajament. Raportul a fost expediat în adresa lui Timofti, Filat, Lupu și Drăguțanu. Ei au tăcut… În raportul FMI nu erau aduse acuzații în adresa anumitor persoane, dar se făcea referire la demnitarii responsabili pentru activitatea băncii. FMI atunci a propus Moldovei o opțiune de a salva banca, însă autoritățile nu au reacționat”, a declarat Ghelici.

Activistul civic a adăugat că văzând lipsa reacției din partea autorităților, a ieșit într-o conferință de presă pentru a face public datele din raport.

„La data de 9 februarie 2013 eu am ieșit într-o conferință de presă și am anunțat că zilnic din BEM se scot 36 de milioane de lei. După aceasta, BEM m-a atacat în judecată. În cadrul unei ședințe, eu i-am spus judecătorului că pot prezenta documente concrete cu privire la declarațiile mele în adresa BEM. Ulterior, judecătorul mi-a dat câștig de cauză. Reprezentanții băncii nici nu au contestat decizia primei instanțe, ei au înțeles că eu dispun de documente”, a menționat Ghelici.

Amintim că BEM, Banca Socială și Unibank au intrat în proces de lichidare în 2015, când Comitetul Executiv al BNM a decis  să retragă licențele de activitate financiară ca urmare a insolvabilității acestora și altor încălcări de la prevederile legislației în vigoare, și inițierea procesului de lichidare silită a acestor bănci, în conformitate cu Legea instituțiilor financiare.

Emisiunea integrală o puteți viziona mai jos.

LIVE: “Игра в PUZZLE” cu activistul civic, Fiodor Ghelici, la ImpactTV

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Publicitate ImpactTV.md, banner