Politic

PSRM vrea ca magistraților Curții Constituționale să le fie interzisă deţinerea dublei cetăţenii

Socialiștii vor ca magistraților Curții Constituționale să le fie interzisă deţinerea dublei cetăţenii. Deputații PSRM spun că vor veni joi, 26 octombrie, cu o iniţiativă legislativă în acest sens. 

Făcând referire la deciziile instanţei din 17 şi 19 octombrie, Vlad Batrîncea spune că odată ce magistrații constituțional dețin și cetățeni altei țări, ei pot neglija interesele Moldovei.

Nu este normal ca şase cetăţeni care au jurat credinţă altui stat, au paşaport străin în buzunar, au jurat respectarea Constituţiei altei ţări, să decidă asupra sorţii Republicii Moldova”. 

Așa că proiectul socialiștilor va veni cu amendamente la Codul Penal, la Legea cu privire la Curtea Constituţională şi la Codul jurisdicţiei constituţionale, prin includerea interdicţiei de a ocupa funcţia de judecător al Curţii Constituţionale în cazul deţinerii dublei cetăţenii.

Totodată, socialiştii intenţionează să vină cu amendamente la Codul Penal pentru a simplifica procedura de tragere la răspundere penală a judecătorilor Curţii Constituţionale pentru fapte de încălcare a Constituţiei, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi pentru uzurparea puterii în stat.

„Când judecătorii Curţii Constituţionale iau decizia prin care dau la o parte preşedintele ales de tot poporul, considerăm că este uzurpată puterea în stat. Codul Penal trebuie să fie amendat astfel ca orice judecător care comite asemenea acţiuni să fie tras la răspundere penală”, a mai spus deputatul, subliniind că în prezent Curtea Constituţională nu mai reprezintă interesul Constituţiei, ci doar interesul unui singur partid.

Deputatul a adăugat că, pe 17 şi 19 octombrie, Curtea Constituţională a admis o mare fărădelege.

Amintim că, pe 17 octombrie, Curtea Constituţională a statuat că preşedintele Republicii Moldova are dreptul să verifice corespunderea candidatului propus de prim-ministru pentru o funcţie, însă nu are drept de veto faţă de propunerea prim-ministrului. Refuzul deliberat al preşedintelui ţării de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligaţiilor sale constituţionale.

Ca urmare a acestei decizii, Guvernul a sesizat Curtea în privinţa instituirii interimatului funcţiei de preşedinte al ţării pentru a emite decretul de numire a ministrului apărării. Prin decizia emisă pe octombrie, Curtea a statuat că preşedintele Parlamentului sau premierul va exercita temporar interimatul funcţiei de preşedinte al ţării pentru a emite decretul de numire a ministrului apărării.


Vizualizări: