Lifestyle

Premieră mondială în medicină. Un pacient aflat în stare vegetativă de 15 ani a redevenit conștient, datorită unei tehnici unice

Un bărbat care de 15 ani este în stare vegetativă a început să arate semne de conştienţă. Aceasta este o reuşită a cercetătorilor francezi, care au folosit o tehnică nouă de stimulare nervoasă.

Spre deosebire de comă, pacienţii în stare vegetativă sunt treji, dar nu au nicio activitate conştientă. Aşa este şi starea bărbatului, în vârstă de 35 de ani, care acum dă primele semne de recuperare. În urmă cu 15 ani, pacientul a suferit un accident rutier și a rămas cu leziuni cerebrale grave.

Medicii francezi i-au implantat un dispozitiv care îi stimulează nervul vag, unul dintre cei mai importanţi din corp. Acesta conectează creierul cu aproape toate organele vitale ale corpului. După o singură lună, bărbatul arată o îmbunătăţire semnificativă în mişcări şi atenţie.

El a reuşit să îşi mişte capul şi să urmărească un obiect cu privirea. De asemenea, a părut mai atent și capabil să rămână treaz în timp ce terapeutul îi citea dintr-o carte. A reacționat la stimuli amenințători, deschizând ochii mari, atunci când terapeutul își apropia prea mult fața de a lui, aceasta fiind o reacție care nu mai fusese observată la acest pacient în ultimii ani.

Tratamentul nu a reușit să-l aducă la starea de conștiență inițială și, din punctul de vedere al cercetătorilor, pacientul a trecut de la starea vegetativă, la „o stare de conștiență minimală”. Concluzia este că „starea de conștiența rămâne afectată sever, dar, spre deosebire de starea vegetativă, există semne comportamentale minimale, dar confirmate de îmbunătățire”.

Descoperirea, anunțată în publicația academică americană Current Biology, are la bază studiul pe acest unic pacient, dar în urma ameliorărilor constatate, cercetătorii au în plan extinderea studiului, scrie digi24.ro.

 


Vizualizări: