Politic

PREMIERA: Diplomele moldovenesti vor fi recunoscute în Italia și Belarus

Republica Moldova și Italia vor recunoaște reciproc documentele emise de instituțiile de învățământ superior – semnarea Acordului privind recunoașterea actelor de studii, a fost aprobată joi de Executiv.

Acordul prevede recunoașterea și echivalarea diplomelor de licenţășimasterat, având drept scop intensificarea schimbului de specialiști dintre cele două state. De asemenea, semnarea documentului va crea noi oportunități pentru cetățenii ambelor state de ași continua studiile în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova și Italia.

Cabinetul de miniștri a aprobat și inițierea negocierilor asupra Acordului moldobelarus privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii și certificatelor de perfecționare pentru programele de formare pentru adulți. Lansarea procesului de negocieri a fost impulsionată și de recenta vizită a premierului Pavel Filip în Republica Belarus.

Potrivit documentului, ambele state se vor informa reciproc despre modificările din sistemele de învățământ și vor face schimb de exemple de acte de studii și acte de instruire, emise de Republica Moldova și Belarus. De asemenea, Acordul va spori cooperarea în domeniul educației și cercetării, dar și schimbul de bune practici.

Semnarea Acordurilor privind recunoașterea actelor de studii între Republica Moldova și Italia și Republica Moldova și Belarus va intensifica relațiile de colaborare nu doar în plan bilateral, ci și în contextul participării statelor la diverse proiecte promovate de Uniunea Europeană, Consiliul Europei, dar și alte organizații internaționale și regionale. În același timp, implementarea Acordurilor va îmbunătăți imaginea sistemului educațional național pe arena internaţională, dar și imaginea Republicii Moldova.

Vom aminti că la sfârșitul lunii octombrie, vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat jurnaliștilor că supralegalizarea studiilor superioare este o problemă nu doar pentru tinerii din regiunea transnistreană, dar și pentru malul drept, și asta din motivul că multe state nu fac parte din Convenția cu privire la apostilă ce obligă tinerii specialiști care doresc să lucreze peste hotare după specialitate, să treacă proceduri suplimentare.

Detalii: Peste 100 de absolvenți transnistreni și-au apostilat diplomele. Ce destinație au ales?

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Publicitate ImpactTV.md, banner