Social

O metodă nouă în tratamentul infecțiilor. Unde în Chișinău poți testa noua terapie

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” din Chișinău va fi aplicată o nouă metodă de vindecare a bolnavilor cu patologii cauzate de tulpini microbiene multidrog rezistente. Este vorba despre fagoterapie – terapia cu  bacteriofagi. Metoda a fost prezentată în cadrul unei conferințe de către microbiologul Universității din Hannover, Germania, Evghenii Rubalskii.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției medicale, bacteriofagii reprezintă viruși care pot distruge bacteriile și se pot utiliza pentru tratamentul bolilor infecțioase. Cultivați în laborator, aceștia pot fi folosiți în tratamentul patologiilor cauzate de tulpini microbiene cu rezistență sporită la toate antibioticele cunoscute de medicina modernă. Microorganismele au fost descoperite de către microbiologul Felix Hubert d’Herelle încă în 1917 și utilizate pe larg în medicină. Odată cu apariția penicilinei și a altor antibiotice, au fost date uitării.

Directorul Spitalului, Anatol Ciubotaru, a declarat că în lumea contemporană rezistența la antibiotice a crescut considerabil, iar fagoterapia este acea metodă care ar ajuta la tratarea pacienților.

Microbiologul Evghenii Rubalskii a spus că bacteriofagii sunt inofensivi atât pentru oameni, cât și pentru animale. Pentru pregătirea bacteriofagilor este nevoie de câteva zile, pe când pentru a elabora un nou antibiotic – de câteva decenii.

Șefa serviciului epidemiologic al Spitalului, Marcela Chilianu, a menționat că fagoterapia este o metodă veche, dar abia acum aceasta a început din nou să fie implementată pe larg în Georgia, Polonia, Rusia. În cadrul Spitalului Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” există personal calificat, laborator microbiologic performant pentru a putea utiliza fagoterapia și în Moldova.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Publicitate ImpactTV.md, banner