Economie

O companie din Moldova a obţinut un contract de 25 milioane dolari cu Ministerul Apărării din Irak

Cel mai mare producător de ulei din Moldova, fabrica Floarea Soarelui din Bălţi, are contract cu Ministerul Apărării din Irak pentru livrarea uleiului rafinat îmbuteliat.

Valoarea contractului este de 25 milioane de dolari pe an, iar în consecinţă Irakul a ajuns unul dintre cei mai mari consumatori de ulei de floarea soarelui din Moldova, susţine într-un interviu pentru Infomarket, Vaja Jhashi, preşedintele grupului de companii Trans-Oil.

Controlează 75% din piaţă

În acest an finalizăm realizarea contractului și din noiembrie inițiem negocierile pentru prelungirea lui. Vom spera pe continuarea acestei activități”, a declarat omul de afaceri.

Potrivit lui Vaja Jhashi, grupul Trans-Oil deţine trei fabrici de producere a uleiului: două în Moldova şi una în România, care pot procesa circa 450.000 de tone de seminţe de floarea soarelui.

Ne așteptăm la o recoltă de aproximativ 800.000 de tone de seminţe pe tot teritoriul țării (record n.r.), inclusiv Transnistria. La prelucrare vom trimite în jur de 350.000 de tone de semințe: 200.000 la Floarea Soarelui (Bălți), 100.000  la Trans Oil Refinery (Ceadîr-Lunga), încă 50.000 de tone vor fi
prelucrate de oloinițe mici. Restul de 450-500.000 de tone reprezintă potențialul de export. Din acest motiv, anul acesta a crescut brusc presiunea legată de floarea soarelui, în primul rând asupra logisticii„, susţine afaceristul.

El afirmă că grupul pe care îl conduce, are în prezent o cotă de circa 75% pe piața semințelor de floarea soarelui din Moldova, iar în segmentul cerealelor – nu mai mult de 50%.

În acest an a fost strânsă o recoltă-record de semințe de floarea soarelui din toată istoria Moldovei post-sovietice.

Cine este Vaja Jhashi

Potrivit mold-street, Ggupul Trans-Oil este controlat direct sau prin companii afiliate de omul de afaceri Vaja Jhashi, milionar, cetățean american, georgian, rus și moldovean, născut în Rusia, și care este considerat un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc, din care motive unele surse spun că de fapt ar fi o afacere a acestuia.

La finele anului 2015, s-a anunțat că Trans-Oil cumpără grupul de societăți agricole Racova din România, deținute de omul de afaceri român Adrian Porumboiu.

Tranzacția încheiată fiind estimată la 110 milioane de dolari și urma să fie finanțată de către grupul Trans-Oil, IFC și de către o bancă de investiții care activează și în comerțul cu cereale, susțineau surse citate de mirsanu.ro.

În ultimele luni presa de la Vaslui unde se află grupul Racova, a relatat că tranzacția nu ar fi avut loc.


Vizualizări: