Social

Noutăți: Vom putea depune declarația pe venit prin intermediul telefoanelor mobile și serviciului m-pay. Care este data limită de prezentare

Lunile martie și aprilie ale fiecărui an sunt perioade în care atât persoanele juridice cât și cele fizice, au obligația de a prezenta Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru anul precedent. Persoanele fizice care nu practică activitate de antreprenoriat vor putea să depună la fisc  declarația pe venitul obținut în anul 2017 prin intermediul dispozitivelor mobile, utilizând aplicația respectivă, a anunțat astăzi într-o conferință  de presă Olga Golban, șefa Direcției generale metodologia impozitelor și taxelor a Serviciului Fiscal.

Fiscul anunță că 54 mii de cetățeni dețin semnături electronice ce le permit să prezinte declarațiile în formă electronică, inclusiv prin dispozitive electronice.

O altă noutate este posibilitatea achitării prin serviciul m-pay.

”Astfel cetățenii vor putea să depună declarațiile sau să achite diferența fără a se deplasa la oficiul fiscal. O pot face și de acasă, simplu și comod”, a declarat Alexandru Ghițman, șef de direcție la Serviciul Fiscal.

Pentru persoanele fizice, cetățeni și cetățeni străini sau apatrizi care au obținut statutul de rezident al Republicii Moldova, termenul de depunere a declarației privind impozitul pe venit și de achitare a obligațiilor suplimentare aferente venitului obținut, din anul precedent, este 30 aprilie, dar în anul curent se extinde până la data de 2 mai, ținând cont că data de 30 aprilie este zi de odihnă.

Persoanele juridice, precum și persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător au obligația să depună declarația pe venit până la 25 martie. „Dat fiind faptul că 25 martie este zi de odihnă, termenul de prezentare a declarației și achitare a impozitului se prelungește până la 26 martie. Din aceleași motive, în cazul cetățenilor termenul va fi prelungit de la 30 aprilie la 2 mai”, menționează Golban.

Tot potrivit ei, persoanele fizice sunt obligate să depună declarații pe venit în cazul în care obțin venituri salariale din două sau mai multe locuri de muncă. Veniturile în sumă de până la 31 140 de lei obținute în 2017 se impozitează la cota de 7 la sută, iar suma ce depășește această cifră – cu 18 la sută.

La calcularea obligației fiscale pentru anul 2017, contribuabilii persoane fizice cetățeni beneficiază de scutirile prevăzute de Codul fiscal. Suma scutirii personale pentru anul 2017 constituie 10 620 lei.  Este de menționat, că persoanele aflate în relații de căsătorie sunt în drept să beneficieze de scutirea pentru soție/soț în aceiași mărime, potrivit unui comunicat al Serviciului Fiscal de Stat.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
ianuarie 2019
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Publicitate ImpactTV.md, banner