Politic Social

Niciunul dintre cei doi candidați la funcția de primar al capitalei nu a fost cinstit! Ce „MINCIUNI” au spus cei doi în campania electorală

Niciunul dintre cei doi candidați la funcția de primar al capitalei nu a raportat complet cheltuielile pentru organizarea evenimentelor în campania electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din Chișinău. Deși au fost organizate dezbateri ori alte evenimente mediatizate, cheltuielile pentru acestea nu figurează în rapoartele financiare prezentate. Constatările se conțin în cel de-al cincilea raport al Misiunii Promo-LEX, prezentat vineri, 1 iunie, şi care cuprinde perioada de monitorizare 21-30 mai. Finanțele concurenților electorali au fost monitorizate pentru perioada 23-25 mai.

Candidatul PSRM a raportat cheltuieli pentru publicitate la TV (153,67 mii lei), radio (55,5 mii lei), presa scrisă (47,5 mii lei) etc., în total 322 de mii de lei, nu și și cheltuieli pentru organizarea evenimentelor. Fondurile de campanie ale candidatului PPPDA au rămas neutilizate, potrivit rapoartelor financiare. Estimativ, suma cheltuielilor neraportate de Ion Ceban depășește 161 mln lei. Iar Andrei Năstase nu ar fi raportat cheltuieli în mărime de 36 de mii de lei. Șeful Misiunii de Observare, Pavel Postica, a declarat într-o conferință de presă că în perioada monitorizată au fost organizate cel puțin 76 de activități de promovare electorală: PSRM – 62% și PPPDA – 38%.

Observatorii au identificat cel puțin un caz ce poate fi interpretat drept utilizare a resurselor administrative. Este vorba despre organizarea unei întâlniri cu alegătorii a candidatului PPPDA în incinta unei instituții medicale, în timpul programului de muncă. La fel, cel puțin patru cazuri pot fi calificate drept oferire de cadouri în campania electorală. În toate este vorba despre implicarea simpatizanților PSRM prin: oferirea de servicii de amenajare a terenurilor de joacă pentru copii (3 cazuri) și vopsirea a cel puțin o stație de așteptare a transportului public. Promo-LEX a înregistrat cel puțin trei cazuri de discurs care instigă la ură și discriminare, care vizează concurenții electorali și cel puțin două cazuri când concurenții au utilizat discurs care instigă la ură și discriminare.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
ianuarie 2019
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Publicitate ImpactTV.md, banner