Economie

Motivul pentru care doi milionari din România renunță la o investiție de 20 milioane euro la Chișinău

Grupul Dedeman, cea mai extinsă rețea de retail de bricolaj din România își anunță retragerea proiectului investițional din Republica Moldova din cauza barierelor administrative, birocrației excesive și lipsei unei certitudini în privința unei decizii a autorităților locale.

Anunțul făcut de Andrei Bivol, avocatul care a reprezentat interesele companiei la Chișinău nu este o supriză. Or, zeci luni în urmă un astfel de anunț la făcut și Dragoș Paval, fondator și administrator al Grupului Dedeman.

Valoarea planificată a investiţiei era de 20 de milioane euro

„Valoarea planificată a investiției era de 20 milioane euro, iar numărul de locuri de muncă directe de 200 angajați, fără a lua în calcul locurile de muncă create indirect prin contractarea serviciilor auxiliare (pază, transport, cleaning, etc.)”, se menționează într-un comunicat al Consiliul de administraţie al întreprinderii SA Piele, pe teritoriul căreia urma să fie realizată investiţia.

Potrivit mold-street.com, Dedeman se angajase să construiască şi o parcare pentru 460 automobile, 50 locuri de parcare pentru angajați și să investească peste un milion de euro pentru a reconstrui sensul giratoriu și de a fluidiza traficul de la intersecțiile străzii Ismail, Calea Basarabiei şi Calea Moșilor.

Însă, în toamna anului 2015, Primăria Municipiului Chișinău a refuzat eliberarea certificatului de urbanism la proiectarea obiectivului respectiv. Autoritatea a invocat că ar fi necesară schimbarea codului de folosință a terenurilor în Planul Urbanistic General. Beneficiarii s-au conformat tuturor cerințelor înaintate de autoritățile publice. Proiectul fost avizat de autoritățile competente parcurgând toate procedurile necesare.

„În decembrie 2016, după multiple amânări, proiectul a fost transmis de către Primărie Consiliului Municipal Chișinău pentru a fi aprobat definitiv. Din acel moment proiectul a rămas blocat până în prezent”, mai menționează sursa citată.

Au vrut să deschidă două magazine la Chișinău

De notat că Dragos Pavăl, susținea încă în 2015 că odată cu finalizarea procesului de expansiune din România, care ar presupune deschiderea a încă 9 magazine și atingerea unui număr de 50 de unități, va inaugura două spații comerciale în Republica Moldova la Chișinău.

La finele anului 2014 grupul Dedeman a fondat la Chișinău compania Dedeman Bricolaj cu un capital de 5.000 de lei.

În septembrie 2015, Dragoș Pavăl anunța că a identificat locațiile pentru cele două centre comerciale de la Chișinău: o fabrică (SA Piele) și un teren.

În iulie 2016, Primăria municipiului Chișinău chiar a desfășurat consultări publice privind construcția de către grupul Dedemena a unui centru comercial în locul fabricii SA Piele: „Planul Urbanistic Zonal privind amplasarea complexului comercial cu oficii din strada Ismail 99, și modificarea codului de reglementare urbanistică a terenului”.

Compania Dedeman preluase încă în august-septembrie 2015, și cele două terenuri de 6,9 hectare pe care este amplasată fabrica. De notat că SA Piele aparține companiei italiene Esastampa, parte din Grupul Posarelli, care cuprinde mai multe companii din Italia specializate în imprimeuri pe țesături și piele.

Esastampae deține rezent 77,5% din acțiunile SA Piele, iar alte 12,76% sunt deținute de Moldova-Agroindbank.

Cea mai mare afacere privată românească 

Grupul Dedeman a fost fondat în anul 1992 de Dragoș și Adrian Pavăl și în cei 25 de ani, compania care este specializată în vânzarea de materiale de construcții și amenajări interioare a ajuns de la un angajat și un butic de 16 metri patrați la 8.700 de angajați și 44 de magazine în 38 de orașe din România.

Potrivit ultimului clasament al celor mai bogați 300 români, realizat de revista Capital cei doi frați ocupă locul 2, cu o avere evaluată la 920-950 de milioane de euro.

 


Vizualizări: