Social

Monica Babuc a vorbit, la Kiev, despre problema limbii române în școlile din Ucraina

Problema lichidării școlilor cu predare în limbile minorităților naționale din Ucraina, inclusiv cele în limba română, a fost dezbătută, la Kiev, de ministrul Educaţiei şi Culturii, Monica Babuc, cu miniştrii ucraineni ai Culturii şi Învăţământului, Yevhen Nisciuk şi Lilia Grinevici.

„Am discutat despre aceasta cu doamna ministru (Grinevici) şi i-am comunicat problemele pe care le au reprezentanţii diasporei moldoveneşti, raportat chiar şi la o posibilă micşorare a orelor în care este studiată limba maternă, adică limba română. Şi am vorbit cum am putea împreună, de comun acord, să soluţionăm anumite probleme ca să scotem tensiunile de pe reprezentanţii diasporei noastre de acolo”, a declarat ministrul moldovean al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.

Miniștrii au stabilit că, pentru soluționarea acestei probleme, va fi creat un grup comun de lucru care va găsi soluţii pentru pregătirea profesorilor de limbă română din Ucraina, dar și  despre posibilitatea acordării unor burse acestor dascăli.

Ieri, şi în Parlamentul de la Chișinău s-a decis că este necesară adoptarea unei declaraţii privind problema şcolilor cu predare în limba română din Ucraina. Astfel, deputații vor să transmită îngrijorările referitoare la Legea Educaţiei, votată de Rada Supremă de la Kiev.

Săptămâna trecută, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recomandat Ucrainei să revizuiască noua Lege a Educaţiei. Asta după ce documentul a stârnit un val de nemulţumiri în rândul oficialilor români şi maghiari.

Noua Lege a Educației din Ucraina prevede ca, până în 2020, toate şcolile în care copiii studiază în altă limbă decât cea ucraineană să fie lichidate. Autorităţile din Ucraina şi-au motivat decizia prin faptul că mulţi cetăţeni vorbesc prost sau nu cunosc deloc limba de stat.

 


Vizualizări: