Social

Moldovenii reveniţi acasă din Franţa vor beneficia de suport în procesul de reintegrare

Moldovenii care revin în ţară din Franța vor beneficia de suport pentru reintegrarea socială, angajarea în câmpul muncii sau pentru iniţierea unei afaceri, în baza unui acord moldo-francez, semnarea căruia a fost aprobată de Guvern miercuri, 27 septembrie.

Conform documentului, suportul va fi oferit în funcţie de necesităţile persoanei, dar şi a situaţiei familiale. Beneficiarii şi familiile acestora vor primi ajutor material şi financiar pe o perioadă de maximum şase luni. Resursele financiare oferite vor putea fi utilizate pentru acoperirea necesităţilor casnice, inclusiv pentru achitarea unei părţi din chiria locuinţei, dar şi pentru asigurarea cheltuielilor de sănătate sau a celor de şcolarizare.

De asemenea, migranţii reveniţi acasă din Franţa, care vor dori să se angajeze în câmpul muncii, vor beneficia de servicii de consultanţă în alegerea jobului, suport pentru adaptarea şi acomodarea la cerinţele angajatorului, dar şi un adaos de maximum 50% la salariul brut pe parcursului primului an.

Vor primi ajutor şi cei care vor să-şi lanseze propria afacere. Ei vor avea parte de suport pentru realizarea studiului de fezabilitate, dar şi pentru formarea tehnică şi de calificare a personalului. Totodată, ei vor primi o alocaţie financiară pentru implementarea ideii de business. Beneficiarii vor fi selectaţi de către o comisie formată din reprezentanţi ai autorităţilor din Republica Moldova şi din Republica Franceză.


Vizualizări: