Politic

Moldovenii din diasporă nu pot reveni acasă în vacanță. Cel puțin până pe 15 iulie

A devenit deja o tradiție ca în lunile de vară, moldovenii stabiliți peste hotare obișnuiesc să vină în vacanță în R. Moldova. Însă anul acesta, din cauza pandemiei COVID-19, vacanțele conaționalilor noștri au fost date peste cap. Cel puțin până pe 15 iulie, moldovenii care revin acasă din străinătate sunt obligați să stea în carantină 14 zile. Pentru mulți dintre ei aceste 14 zile reprezintă întreaga perioadă de concediu. Vor să își revadă părinții, rudele, dar nu au cum, pentru că deciziile Guvernului de la Chișinău i-au blocat între două lumi.

Din an în an, în R. Moldova devine tot mai mult o țară de vacanță pentru reprezentanții din diasporă. Când au concedii, revin acasă, când își doresc o vacanță, revin acasă. Este dureros când locul natal, devine destinație de vacanță, dar asta e realitatea pe care o trăiesc majoritatea moldovenilor din străinătate. Pentru copiii lor, Moldova este doar o destinație de vacanță unde pot petrece timpul frumos cu buneii și rudele. În rest, mai nimic nu îi leagă de aceste pământuri, nu au amintiri care să le trezească acel dor de casa părintească.

Cu siguranță oamenii nu au plecat de voie bună. Pentru toată această dramă pe care o trăim ar trebui să le fie rușine tuturor celor care s-au aflat la guvernare de la Independență și până în prezent. Sărăcia și corupția, care merg mână în mână , ne alungă peste hotare și ne transformă țara într-o destinație de vacanță plină de durere și dor.

Un sondaj realizat pe grupul de facebook vocea diasporei arată că moldovenii din diasporă sunt afectați de prelungirea stării de urgentă sanitară din țară, pentru că nu pot reveni acasă să își revadă oamenii dragi, unii dintre ei fiind bolnavi.

Sursa: elenarobu.md


Vizualizări: