Politic

Mită la primăria Chişinău: de la focuri de artificii, la reparaţii auto şi mii de dolari

Judecătoria Chişinău a finalizat examinarea şi a emis verdictele de condamnare a trei aleşi municipali: Valeriu Didencu, secretarul Consiliului municipal Chișinău, şi consilierii Oleg Onișcenco și Ghenadie Dumanschi, arestaţi la finele lunii mai de ofițerii CNA și procurorii anticorupție.
Cei trei consilieri municipali şi-au recunoscut vina, s-au „căit sincer” şi au fost condamnaţi cu suspendare, cu un termen de probă de unu sau doi ani. Concomitent cu aleşii locali au fost condamnaţi şi câţiva oameni de afaceri, care i-ar fi corupt pe aleşii locali ca să le „rezolve” problemele. Alţi doi oameni de afaceri încă îşi aşteaptă sentinţa.

Mold-Street a analizat deciziile instanţelor pe cazurile a trei foşti aleşi locali şi trei oameni de afaceri, care sunt conectate între ele.

Focuri de artificii la Consiliul Municipal

Primul condamnat pentru corupere activă a fost omul de afaceri Gheorghe Sârbu, manager şi asociat cu o cotă de 10% la firma New Solution SRL, unde îi are parteneri pe Gheorghe Cozma cu 40% şi cetăţenii români Popa Leonard Silvestru şi Puia Florian Tudor ce deţin cote egale de 25%.

Sârbu ar fi promis pe 20 martie 2017, lui Valeriu Didencu, o baterie de focuri de artificii profesională Flower King 36 shots (pe care a cumpărat-o ulterior de la piaţă contra sumei de o mie de lei şi a adus-o peste două săptămâni lui Didencu), „pentru a grăbi îndeplinirea acţiunilor în exercitarea funcţiei sale sau contrar acesteia, şi anume a include pe Ordinea de zi a şedinţe CMC din 11.04.2017, proiectul de decizie cu privire la stabilirea relaţiilor funciare de arendă a loturilor de pământ din str. Podgorenilor, 91, beneficiar fiind New Solution SRL”.

Didencu a îndeplinit promisiunea și a inclus pe ordinea de zi a şedinţei CMC din 11 aprilie 2017 în care a fost aprobată Decizia nr.3/20-3 potrivit căreia s-a decis stabilirea pe un termen de 10 ani, cu New Solution SRL, „relaţii funciare de arendă, a două loturi de pământ: unul cu suprafaţa de 0,0714 ha, pentru exploatarea şi deservirea obiectivului privat şi lotul 2 – cu suprafaţa de 0,0125 ha, pentru exploatarea şi deservirea obiectivului privat (provizoriu, fără drept de privatizare)”. De notat că firma aştepta de doi ani soluţionarea chestiunii respective.

Pe parcursul anchetei omul de afaceri şi-a recunoscut vina, s-a căit, iar instanţa a decis să îi aplice în baza alin 1 din articolul 325 din Codul penal (corupere activă), „pedeapsă principală sub formă de închisoare pe un termen de doi ani, cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. Totodată în baza aceleiaşi norme i se aplică pedeapsă complementară sub formă de amendă în mărime de 1.500 unităţi convenţionale, ceea ce constituie suma de 75.000 lei”.

Pe de altă parte, instanţa a suspendat executarea pedepsei cu închisoarea stabilite, pe o perioada de probaţiune de doi ani, invocând prevederile art.90 Cod penal. Astfel dacă condamnatul „în perioada de probaţiune nu va săvârşi o nouă infracţiune şi prin comportare exemplară şi muncă cinstită, va îndreptăţi încrederea ce i s-a acordat”, pedeapsa cu închisoarea nu va fi executată.

Oferta „baronului îngheţatei” pentru fiica secretarului

Al doilea om de afaceri condamnat a fost Vasile Drangoi, proprietarul fabricii de îngheţată Drancor, aflată acum în proces de insolvenţă.

Potrivit deciziei instanţei din 28 iulie 2017, afaceristul aflându-se pe 1 martie 2017, „în biroul de serviciu al secretarului Consiliului municipal Chişinău DDDDD V., a promis acestuia servicii, avantaje pentru a influenţa persoane publice din cadrul Primăriei mun. Chişinău în vederea îndeplinirii, sau urgentării îndeplinirii, unor acţiuni în exerciţiul funcţiei, şi anume perfectarea sau urgentarea perfectării actelor de vânzare-cumpărare a unui teren ce aparţine administraţiei publice locale, amplasat pe str. Burebista, 78, mun. Chişinău (adiacent terenului ce aparţine SRL Drancor)”.

Din sentinţă rezultă că serviciile şi avantajele promise de Vasile Drangoi lui Valeriu Didencu constau „în înregistrarea unei afaceri comune în domeniul importului de produse lactate, unde urma să fie numită în calitate de administrator fiica acestuia, DDDDD Evelina, cu repartizarea venitului în mod egal, ca şi a cheltuielilor iniţiale ce constau în achiziţionarea mărfii în valoare de 54.000 euro”, care de asemenea urmau să fie suportate de cei doi în mod egal.

Afaceristul a promis secretarului CMC și achitarea serviciilor de reparaţie a mijlocului de transport accidentat de către Evelina Didencu, fiica secretarului CMC.

Vasile Drangoi a recunoscut săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu, a declarat că nu doreşte administrarea de noi probe şi a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În consecinţă acesta a fost declarat vinovat de trafic de influenţă (alin 1/1 articolul 326 din Codul penal) şi i-a fost stabilită o pedeapsă sub formă de amendă de 75.000 de lei.

În acelaşi timp acest articol prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 2.000 (100.000 lei) la 3.000 unităţi convenţionale (150.000 lei) sau închisoare de până la trei ani. Cât despre suma de 2.500 dolari, ridicate în cadrul urmăririi penale şi pe care a fost aplicat sechestru, instanţa a decis să le restituie lui Drangoi.

Dumanschi şi „puşculiţa” lui Didencu

Dintre foştii consilieri, primul condamnat a fost Ghenadie Dumanschi. S-a întâmplat pe 4 august 2017. Procurorul Anticorupție, Ion Munteanu a cerut condamnarea lui Dumanschi pentru corupere activă, la închisoare pe un termen de trei ani cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis și amendă în mărime de 100.000 lei, dar cu suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoare pe un termen de 3 ani.

Din decizie rezultă că Ghenadie Dumanschi i-a promis 1.500 de lei, iar Didencu a acceptat aceste mijloace băneşti, “pentru a grăbi îndeplinirea acţiunilor în exercitarea funcţiei sale, și anume pentru a include pe ordinea de zi a ședinței Consiliului municipal Chişinău din 23.02.2017 a proiectului de decizie cu privire la stabilirea relaţiilor funciare de arendă a lotului de pământ din str. Sargidava, 4/2 cu Ivan Sîngurean”.

Omul de afaceri a depus la Primăria Chişinău o cerere pentru arenda lotului încă în iulie 2015, dar procesul s-a lungit. Dumanschi a decis să îl ajute, respectiv s-a adresat la Didencu, cu care „a activat în birouri alăturate 2 ani de zile şi cunoscând că el spune mai în glumă, mai în serios că ce o să aibă el în ”puşculiţă”.

Ulterior, întâlnindu-se cu Didencu pe coridoarele Primăriei, el l-a întrebat când o să umple puşculiţa. La care i-a spus că poate să-i ofere 1.000-1.500 lei, pentru că el să găsească acest proiect de decizie, care nimeni nu îl găsea de 2 ani de zile”.

În final pe 11 aprilie 2017, Consiliul Municipal a decis adoptarea unei decizii de reperfectare a relațiilor funciare de arendă a lotului de pământ din str. Sargidava,4/2 cu Ivan Singurean.

Dumanschi şi-a recunoscut vina şi s-a căit sincer. Pentru fapta sa instanţa i-a aplicat o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de un an în penitenciar de tip semiînchis și amendă de 100.000 lei.

În acelaşi timp instanţa a suspendat executarea pedepsei condiţionat pe un termen de probă de un an.

De notat că Ghenadie Dumanschi s-a aflat în arest în decurs de două luni în perioada 25 mai-26 iulie 2017.
A fost consilier municipal începând cu anul 2007 din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova, iar între 2010-2011 acesta a ocupat chiar și funcția de președinte al CMC. La începutul lunii martie 2017 Dumanschi a anunțat că părăsește PLDM, pentru că nu este de acord cu pozițiile exprimate de conducerea partidului în raport cu mai multe subiecte de actualitate.

Continuarea AICI…


Vizualizări: