Externe

Misterul se adâncește: o gaura gigantică din Antarctica se extinde pe zi ce trece

O gaură uriașă se extinde pe zi ce trece, în mijlocul Mării Weddell din Antarctica, iar oamenii de știință nu au nicio explicație pentru acest fenomen.

Gaura este asemănător unui canal navigabil printre ghețuri marine ( o polinie), dar cel din largul Mării Weddell este cu totul unic, spun oamenii de știință, potrivit Business Insider. Distanța este cea care o diferențiază categoric de restul poliniilor, care apar de obicei în apropierea țărmului și nu în largul coastei.

Pentru prima oară cercetătorii au văzut, în Antarctica, o polinie similară celei de acum în 1974.  Atunci avea o deschidere largă cât statul Oregon, susține NASA. Apoi, canalul a dispărut, pentru a se ivi din nou doi ani mai târziu, în timpul unei ierni australe, ca să se închidă iarăși sub tone de gheață.

Decenii mai târziu, în 2016, un satelit NASA a depistat reapariția poliniei, dar semnificativ mai mică decât cea din secolul XX. În decursul unui an, deschizătura a crescut exponențial, ajungând la o suprafață de mărimea Maryland-ului. Dar chiar și așa, este de cinci ori mai mică decât „geamăna” ei din 1974.

Oamenii de știință nu pun acest fenomen pe seama încălzirii globale, ci îl consideră mai degrabă ca fiind parte a unui proces ciclic, însă unul învăluit în mister, pentru care nu au explicații clare.

Specialiștii speră să afle mai multe informații despre polinie cu ajutorul unui proiect finanțat de Fundația Națională de Știință, care studiază clima din Oceanul Antarctic. Este vorba despre un flotor robotizat, trimis luna trecută în polinia din Marea Weddell pentru a obține date relevante.


Vizualizări: