Politic

(video) Maia Sandu reiterează! PAS va boicota referendumul pentru demiterea lui Chirtoacă

Partidul Acțiune și Solidaritate nu va participă la referendumul pentru demiterea primarului suspendat al capitalei Dorin Chirtoacă. Maia Sandu spune că decizia a fost luată de Biroul Permanent al formațiunii. Potrivit liderului PAS, referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă nu este altceva decât un joc al „PDM și PSRM”

„Noi mai puțin ascultăm îndemnurile dlui Ghimpu. Noi am luat deja o decizie la Biroul Permanent. Noi nu participăm la acest referendum pentru că îl considerăm un joc al Partidului Democrat și Partidului Socialist. Acest referendum este mai degrabă a răsplată pe care Partidul Democrat o oferă socialiștilor pentru votul dat în vară pentru schimbarea sistemului electoral. Noi nu participăm la aceste jocuri, chiar dacă spunem că municipiul Chișinău are nevoie de un administrator, are nevoie de un primar care să înceapă să rezolve problemele serioase cu care se confruntă capitală de atâția ani, însă asta trebuie făcut în cadrul legii și cu cheltuieli minime, nu cu bani pentru referendum după care să urmeze un alt joc al celor doi PD și PSRM”, a adăugat Maia Sandu.

Amintim că liderul PL a anunțat că formaţiunea sa va boicota referendumul din 19 noiembrie. Mihai Ghimpu a făcut un apel către toate partidele politice pro-europene și pro-democratice să-și îndemne alegătorii lor să boicoteze referendumul inițiat de socialiști. 

Amintim că pe 12 septembrie Consiliul Municipal Chișinău  a decis ca referendumul de revocare din funcție a primarului Dorin Chirtoacă să fie organizat în data de 19 noiembrie 2017. Ulterior, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli pentru organizare și desfășurarea plebiscitului. 

Potrivit CEC, consultarea populară vo costa statul 8 910,64 mii lei.

Potrivit legii, primarul poate fi demis doar dacă pentru asta votează cel puţin acelaşi număr de persoane care l-au ales în funcţie, adică 163 de mii 570 de alegători.  De precizat este că Dorin Chirtoacă este suspendat din funcţie. Primarul a fost reţinut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află şi în prezent.

În acel dosar, edilul este învinuit de corupere pasivă, acceptarea şi primirea, prin intermediar, a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini şi a grăbi îndeplinirea unei acţiuni. De asemenea, primarul este învinuit că a comis şi infracţiunea de trafic de influenţă.

Pe 21 iulie procurorii au expediat dosarul de învinuire în instanţa de judecată. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat. Acesta pledează nevinovat.


Vizualizări: