Externe

Japonezii s-au prins că sunt trași pe sfoară de Putin în problema Kurilelor

Primul ministru japonez Shinzo Abe a anunțat că dacă, în lunile următoare, nu este posibil să se ajungă la o soluție convenabilă tuturor, Tokyo va revizui strategia sa în cadrul discuțiilor cu Rusia cu privire la problema teritoriala și cea a încheierii tratatului de pace.

Abe „a început să revizuiască strategia de negocieri cu Rusia pentru a rezolva conflictul teritorial și a încheierii tratatului bilateral de pace după cel de-al Doilea război mondial, deoarece acum pare aproape imposibil să se ajungă la un consens cu președintele rus Vladimir Putin, la reuniunea așteptată din iunie”, citează Interfax agenția Jiji.

Inițial, Abe spera să ajungă la o înțelegere amplă cu Putin în timpul vizitei liderului rus în Japonia la summitul G20 de la Osaka, din 28-29 iunie.

„Dar acum există puține șanse de a obține o astfel de înțelegere, deoarece Putin a explicat că ar trebui să fie prudent în chestiuni legate de pozițiile Rusiei în negocierile bilaterale teritoriale și de pace, având în vedere că tot mai mulți ruși se opun transferului insulelor din Pacificul de Nord-Vest” – explică agenția.

Și asta dupa ce Japonia a anunțat public ca renunță la pretențiile sale asupra a două dintre cele patru insule revendicate. Pe 21 ianuarie, Abe a spus că se așteapta să obtina Shikotan și un grup de mici insule nelocuite, Japonia renuntand la Kunashir și Iturup. În acest stadiu, transferul insulelelor pare nerealist, a recunoscut prim-ministrul japonez.

Negocierile dintre Shinzo Abe și președintele rus Vladimir Putin au avut loc pe 22 ianuarie. Întâlnirea a durat aproximativ trei ore, iar la cnferinta de presa de la finalul acesteia era clar că procesul de negociere a ajuns la un impas. În timpul negocierilor, adversarii transferului catre Japonia a insulelor Kurile au organizat o serie de proteste în fața Ambasadei japoneze de la Moscova (in mod neobisnuit, protestatarii au obtinut foarte repede aprobarea autoritatilor pentru acest miting).

La mijlocul lunii septembrie, Putin a propus Japoniei încheierea unui tratat de pace „fără condiții”. „Și apoi, pe baza acestui tratat de pace, ca prieteni, vom continua să rezolvăm toate problemele existente”, a continuat liderul rus.

Partea japoneză nu a îmbratisat insa ideea.

În 1956, URSS și Japonia au semnat o Declarație comună, în care Moscova a fost de acord să analizeze posibilitatea retrocedarii insulelor Habomai și Shikotan catre Japonia, după încheierea  tratatului de pace.

Cu toate acestea, ca răspuns la încheierea Tratatului de Securitate între Japonia si SUA în 1960, URSS si-a anulat ”oferta”. În ultimii ani, Rusia a subliniat în repetate rânduri că Kurilele de Sud au devenit parte a URSS în urma rezultatelor celui de-al Doilea război mondial, iar suveranitatea rusă asupra lor este incontestabilă.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
august 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Publicitate ImpactTV.md, banner