Politic Social

Într-un articol din publicaţia moscovită Kommersant, Moldova a fost numită ţară hibrid

Într-un articol din publicaţia moscovită „Kommersant”, Moldova a fost numită „ţară hibrid”.

În subtitlu scrie că „Moldova a fost capturată fără război şi revoluţie, iar operaţiunea specială a fost efectuată în văzul tuturor”.

În opinia autorului materialului, la aceasta au participat UE, SUA şi Rusia în diferite formate.

„Acum, toate instituţiile statului sunt capturate complet: Moldova a devenit un teritoriu imprevizibil, fără drepturi, reguli şi legi. Aceasta nu este nici dictatură, nici democraţie şi adesea se pare că nu este nici stat”, se spune în articol.

În cele nouă capitole ale articolului este prezentată istoria recentă a republicii, începând din aprilie 2009.

„Kommersant” consideră că astăzi opoziţia moldovenească, care se opune lui Vlad Plahotniuc (liderul PDM – „I.”) şi Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon (liderul de facto al PSRM – „I.”), nu arată mai bine decât cei cu care luptă, relatează Infotag.

„Liderii acesteia, care au creat Mişcarea de Rezistenţă Naţională, îndeamnă pe toţi cetăţenii ţării să se unească cu ei şi să elibereze statul capturat de oligarhi. Dar valoarea acestui stat nu este prea mare pentru ei: printre participanţii la „rezistenţă” există mulţi care simpatizează deschis ideea unirii Moldovei cu România. Printre aceştia se numără şi cei care folosesc adesea retorica naţionalistă, vorbind despre naţiunea română şi cea de-a cincea coloană vorbitoare de limbă rusă. Drept urmare, ei lucrează asupra dezbinării societăţii şi aşa eterogene, care, de bună voie, începe să caute străini printre ai săi şi invers. Într-o ţară în care există regiuni unde locuiesc compact ucraineni, bulgari, găgă ;uzi, ruşi, acesta este un joc periculos”, notează jurnalistul.