Externe

Ucraina respinge cererea de azil politic depusă de fostul președinte georgian Mihail Saakașvili

Serviciul pentru Migrație din Ucraina a respins cererea de azil politic depusă de fostul președinte georgian și fost guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, a anunțat marți procurorul general al Ucrainei, Yuriy Lutsenko, relatează Xinhua.

El a explicat în fața jurnaliștilor la Kiev că respingerea înseamnă faptul că Saakașvili poate fi expulzat sau extrădat din Ucraina.

Între timp, Saakașvili a scris pe Facebook că nu a primit un document oficial privind respingerea cererii de azil din partea Serviciului pentru Migrație.

Potrivit Agerpres.ro, Saakașvili, 49 de ani, a avut două mandate de președinte al Georgiei din 2004 până în 2013. El a primit cetățenie ucraineană în mai 2015 și a fost numit guvernator al regiunii Odessa. Pe 26 iulie, președintele ucrainean Petro Poroșenko i-a retras cetățenia ucraineană pentru că ar fi furnizat informații false în legătură cu obținerea unui pașaport ucrainean.

La sfârșitul lunii septembrie, biroul procurorului general al Georgiei a cerut Kievului să ia măsuri pentru extrădarea lui Saakașvili. În Georgia el este acuzat de corupție, abuz de putere și deturnare de fonduri.

Pe 10 septembrie, Saakașvili a intrat în Ucraina din Polonia, fără să prezinte documente polițiștilor de frontieră. Sute de susținători ai săi au rupt cordonul polițiștilor de frontieră și al forțelor de securitate și l-au însoțit în Ucraina.

Săptămâna trecută el s-a aflat în fruntea unei manifestații antiguvernamentale desfășurată la Kiev și care s-a încheiat cu ciocniri între protestatari și poliție.


Vizualizări: