Economie

Încă 20 de tone de prune din Moldova, interzise de Federația Rusă

„Rosselhoznadzor”-ul din Rusia a interzis importul a 20 de tone de prune din Republica Moldova. Și de această data, camioanele cu fructe proaspete au fost nevoite să facă cale întoarsă de la trecerea vamală internaţională „Krupeţ” din regiunea Kursk a Federației Ruse.

Potrivit unui comunicat emis de direcția pentru regiunile Oriol şi Kursk a „Rosselhoznadzor”, pe 17 octombrie, la Punctul de trecere auto internaţional „Krupeţ” din regiunea Kursk, în timpul controlului fitosanitar efectuat de angajații instituţiei, într-un lot de prune cu greutatea totală de 19,35 tone, a fost depistată molia orientală a fructelor (Grapholitha molesta Busck), care constituie obiect de carantină. Fructele în stare proaspătă urmau să ajungă în oraşul Krasnodar.

Ulterior, potrivit aceluiași comunicat, prezența dăunătorului a fost confirmată și de filiala din Kursk a „Rosselhoznadzor”.

Livrarea fructelor contaminate a fost interzisă, pentru a nu admite pătrunderea şi răspândirea dăunătorului pe teritoriul Federaţiei Ruse, se mai arată în comunicatul „Rosselhoznadzor”.

Amintim că, și în luna septembrie, un camion cu 20 de tone de prune a fost întors în Moldova de la acelaşi post vamal – Krupeţ. Şi atunci, potrivit unui comunicat de presă al „Rosselhoznadzor”, fructele ar fi fost infectate cu molie.

Tot în septembrie, „Rosselhoznadzor” a întors de la vamă 19 tone de prune moldovenești, care urmau să ajungă în regiunea Breansk. Potrivit controlului fitosanitar efectuat de către „Rosselhoznadzor”, și acea producție avea un agent de carantină.


Vizualizări: