Politic

(video) Igor Dodon nu cedează: Nu-l voi accepta pe Sturza la Apărare

Președintele țării nu cedează. Igor Dodon spune că nu va accepta candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, chiar dacă va fi forţat de Curtea Constituţională. Șeful statului îndeamnă majoritatea parlamentară să renunțe la candidatura lui Sturza, dacă vrea ca la cârma Apărării să fie o persoană competentă.

„Încercarea de a numi o persoană prin Curtea Constituțională, contrar prevederilor Constituției, este o încălcare a legislației. Vreau să le amintesc celor care insistă pe o astfel de procedură că, conform Constituției, ministrul începe să-și exercite atribuțiile numai după depunerea jurământului în fața președintelui Republicii Moldova. Eu nu am de gând să primesc jurământuul de la candidatura propusă de Guvern. Sper ca Guvernul și majoritatea parlamentară va înțelege și vor reveni la discuții pentru a numi în fruntea armatei un profesionist”

Întrebat dacă nu îi este frică că ar putea fi suspendat din funcție, Dodon a răspuns:

„Dacă ţi-e frică de lup, nu intri în pădure”.

Amintim că șeful statului a respins pentru a doua oară candidatura lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării. Asta chiar dacă Guvernul a cerut Curții Constituționale să se expună asupra procedurii de numire a miniștrilor.

Igor Dodon a refuzat candidatura lui Eugen Sturza pentru fotoliul de ministru al Apărării, din motiv că acesta ar fi incompetent și ar avea un trecut dubios. Dodon și-a anunțat propriul candidat pentru acest fotoliu. Este vorba despre Victor Gaiciuc – fost şef al Marelui Stat Major şi ex-ambasador al Moldovei la NATO.

De precizat este că fotoliul de ministru al Apărării a rămas liber la sfârșitul lunii decembrie 2016, după ce Partidul Liberal i-a retras sprijinul politic lui Anatol Şalaru. Până în prezent, interimatul a fost asigurat de viceministrul Gheorghe Galbura.


Vizualizări: