Politic

Guvernul a cerut Curții Constituționale să se expună asupra procedurii de numire a miniștrilor

Guvernul a cerut Curții Constituționale să se expună asupra procedurii de numire a miniștrilor. Printr-o hotărâre aprobată în această dimineață, Executivul solicită Înaltei Curți să interpreteze articolul 98 din Legea Supremă, în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și Parlament în cazul în care șeful statului refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Reprezentanții Guvernului spun că au sesizat Curtea Constituțională pentru a evita un blocaj instituțional la Ministerul Apărării.

De menționat este că, anterior, Curtea Constituțională s-a expus parțial asupra acestei probleme, dar nu în măsura excluderii oricărei interpretări ambigue.

„Hotărârea Curții Constituționale din 23 martie 1999 specifică că exercitarea atribuției de numire a Guvernului de către Președintele Republicii Moldova, în baza votului de încredere acordat de Parlament, este obligatorie și nu depinde de voința Președintelui țării. Președintele nu poate refuza numirea Guvernului, ea trebuie să fie conformă exigențelor ce rezultă din votul de încredere acordat de Parlament” se spune în comunicatul Executivului.

Tot atunci, magistrații Curţii au concluzionat că președintele Republicii Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia. Neexecutarea atribuțiilor constituționale de către președintele țării ar conduce în acest caz la încălcarea principiului separației și colaborării puterilor în stat, stipulat de art. 6 din Constituție.

Precizăm că sesizarea Curții Constituționale vine după ce președintele Igor Dodon a anunțat că refuză să semneze decretul de numire a vicepreședintelui Partidului Popular European Eugen Sturza, candidatului coaliției de guvernare la funcția de ministru al Apărării.

Cert este că Guvernul l-a înaintat repetat ăe Eugen Sturza pentru șefia Apărării.

Amintim că fotoliul de ministru al Apărării a rămas liber la sfârșitul lunii decembrie 2016, după ce Partidul Liberal i-a retras sprijinul politic lui Anatol Şalaru. Până în prezent, interimatul a fost asigurat de viceministrul Gheorghe Galbura.

 


Vizualizări: