Externe

(video) Furtuna din centrul şi vestul României a luat viața a opt oameni. Alți peste 60 au fost răniţi

Opt oameni au murit şi peste 60 au fost răniţi, în urma unei furtuni puternice care a lovit vestul şi centrul României. Timişoara arăta ca după un dezastru de proporţii: copaci căzuţi, bucăţi desprinse din acoperişuri. Multe locuinţe au rămas fără apă şi curent electric.

Meteorologii au anunţat că vântul a atins, la rafală, peste 90 de kilometri la oră. Furtuna a lăsat în urmă pagube în Caraş-Severin, Arad, Bihor, Cluj, Bistriţa. MAI a activat celula de criză. Telefoanele au sunat necontenit la 112.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Banat, sunt şase copii răniţi. Doi copii, care erau în stare gravă, au fost operaţi.

În Timişoara, un panou imens de la intrarea în oraş s-a prăbuşit peste o maşină şi a ucis un tânăr de 25 de ani. O tânără şi-a pierdut viaţa după ce a fost strivită de un copac la grădina zoologică, iar alte trei persoane au murit în Buziaş. Şi în Arad a fost anunţată o victimă. Doi bărbaţi au murit la Bistriţa, după ce au fost loviţi de copaci doborâţi de vânt.

Timişoara fost măturată pur şi simplu de rafalele de vânt de aproape 100 de kilometri pe oră. Au smuls acoperişuri, cărămizi şi ţigle de pe clădiri, au dărâmat construcţii uşoare şi au pus la pământ sute de copaci. Zeci de semafoare şi fire de electricitate au fost şi ele smulse de vântul puternic. S-a oprit curentul electric, dar şi apa în tot oraşul. Şapte şcoli din Timişoara, afectate de dezastru, vor fi închise.

ISU intervine pentru curăţarea trotuarelor, şoselelor şi maşinilor prinse sub copaci doborâţi, îndepărtarea cablurilor de curent căzute, degajarea acoperişurilor afectate.

Potrivit TVR, în Caraş-Severin, vântul a spart geamuri şi a smuls aparate de aer condiţionat şi acoperişuri de pe mai multe blocuri. O bucată de tablă a fost purtată de vânt şi aruncată peste un loc de joacă, la câţiva metri de două fetiţe care se jucau.

În judeţul Bihor, vântul a doborât copaci şi a smuls acoperişuri. Circulaţia a fost blocată la intrarea în Aleşd dinspre Cluj-Napoca, din cauza unui copac căzut pe carosabil.

Şi la Arad sunt importante pagube: acoperişuri distruse şi arbori căzuţi care au blocat circulaţia rutieră pe unele artere.

Zeci de turişti au rămas blocaţi în zona gheţarului de la Scărişoara, în Munţii Apuseni. Drumul a fost blocat de copacii doborâţi de furtună, informează ISU Alba.

Furtună devastatoare de 30 de minute la Cluj

O furtună violentă a lovit şi judeţul Cluj, în jurul orei 17:00. Acoperişurile de pe mai multe blocuri au fost smulse şi mai multe maşini au fost distruse. Zeci de copaci au fost puşi la pământ în parcul central.

Vijelia a făcut ravagii la Bistriţa

La Bistriţa, zeci de maşini au fost avariate şi trei drumuri naţionale – blocate. Şi Pasul Tihuţa, în zona Castelului Dracula, a fost blocat de copaci. Acoperişul de la Spitalul Judeţean Bistriţa şi cel de la Spitalul din Beclean au fost luate de vânt.

Secretarul de Stat, Raed Arafat, şeful DSU, a precizat că a fost instituit un comitet pentru situaţii de urgenţă.

MAI a activat o celulă de criză la nivelul prefecturii Timiş, iar Guvernul de la Bucureşti va acorda ajutoare financiare pentru comunităţile afectate de furtună. Ministrul de Interne, Carmen Dan, va merge luni în locurile afectate de dezastru.

Premierul României, Mihai Tudose, a declarat că vor fi ajutate comunităţile lovite de furtună.Vizualizări: