Politic

Furie marca PSRM: cere ca Traian Băsescu să fie declarat persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova

Partidul Socialiștilor solicită autorităților să-l declare pe fostul președinte al României, Traian Băsescu, persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova. Într-o declarație făcută publică de formațiune, socialiștii își motivează solicitarea prin faptul că Traian Băsescu s-ar implica în treburile interne ale statului. PSRM nu precizează, însă, care ar fi acțiunile fostului lider de la Cotroceni ce pot fi considerate drept intervenție „în treburile interne ale unei țări suverane”.

În aceeași declarație, Traian Băsescu este acuzat că ar susține reconstituirea într-un alt format a Alianței pentru Integrare Europeană – cu PLDM și PL.

Mai mult, potrivit PSRM se urmărește lichidarea Moldovei în anul 2018. „Deși a devenit evident că Republica Moldova nu poate adera la UE chiar și în viitorul îndepărtat, proiectul de unificare cu România, care prevede „eurointegrarea prin ușa din spate”, a devenit planul de bază al grupului de la guvernare”, se arată în declarația socialiștilor.

Un alt pericol care, în opinia socialiștilor, ar veni din partea actualei guvernări, este încearcarea de a schimba, în Constituție, denumirea limbii de stat a țării, fapt pe care PSRM îl condamnă categoric. „PSRM se declară dispus să se opună iniţiativei de eliminare a denumirii „limba moldovenească” din Constituţie, folosind în acest scop toate mijloacele legale – de la tribuna parlamentară până la protestele la nivel național”, se mai arată în document.

De asemenea, PSRM reiterează sprijinul pentru poziția președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind revenirea, în școli, la disciplina „Istoria Moldovei”. Totodată, formațiunea îndeamnă toate forțele patriotice să creeze front comun pentru apărarea statalității Moldovei și identitatea poporului moldovenesc.

Amintim că, ieri, într-o emisiune la un post privat de televiziune, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că Partidul Socialistilor impinge Republica Moldova înapoi în Federația Rusă. „Este un lucru rău, pentru că s-a creat un partid anti UE. În timpul lui Voronin, s-a stabilit direcția Vest. Voronin nu a fost un pro-rus, el a fost un pro-moldovean, Dodon este un pro-rus. Dar macar știi cu cine vorbești, nu înconjoară: „Eu vreau sub aripa lui Putin și cu asta basta”, a mai spus Băsescu despre președintele Dodon.


Vizualizări: