Externe

Faceti cunostinta: Unul dintre prietenii lui Putin care pune umarul la distrugerea Europei

„Janko Bacev este un fost agent al serviciului secret macedonean, care conduce în prezent opoziția tot mai puternică din această mică republică balcanică. Banchev il imita intrutotul pe președintele rus Vladimir Putin: partidul său politic ”Macedonia Unită” copiază fidel partidul lui Putin ”Rusia Unită”, până șu stema și culorile sunt la fel, cu diferenta ca ursul rus este înlocuit cu un leu”, scrie ziarista The Daily Beast, Anna Nemțova.

„În biroul slab amenajat al lui Bacev din centrul capitalei macedonene, mocheta de pe trepte pe alocuri se desprinde, dar steagul rusesc pozează ”țanțoș” în sala de conferințe. Daca îl sunați pe Bacev la numarul sau de telefon mobil, veți auzi (evident) imnul Rusiei”, relateaza Nemțova.

„Viitorul nostru este cu Uniunea Eurasiană a lui Putin, această alianță este mult mai potrivită decât NATO”, a declarat Bacev jurnalistei. Potrivit politicianului, Rusia îl atrage cu ortodoxia și valorile tradiționale și nu-i pasă că criticii îl numesc ”agent al Kremlinului”.

„Dacă Statele Unite continuă să atragă Macedonia în NATO, Putin va interveni, iar cel de-al treilea război mondial va începe în Balcani”, este convins Bacev.

Până acum, Putin a convins doar cinci țări să adere la Uniunea Eurasiatică, dar Moscova încearcă cu insistență să submineze politica SUA de integrare a Occidentului și să întărească influența Rusiei în Asia Centrală, Balcani și Europa de Est. Printre aliații lui Putin se numără Bacev, liderul Republicii Srpska, Milorad Dodik, președintele Serbiei, Alexander Vucic și liderul ungar, Viktor Orban, se menționează în articol.

În ianuarie, consilierul neoficial al lui Putin, Alexander Dughin, ideologul-cheie al ”revoltei pro-Kremlin” din estul Ucrainei, a vizitat Skopie. „Oricine vrea să destabilizeze o regiune în doar câteva săptămâni trebuie să-l contacteze pe Dughin: el este un expert în așa ceva”, scrie Nemțova.

În recenta directivă lansata pe YouTube, Dughin a proclamat amenințător: „Deasupra micuței țari slave ortodoxe Macedonia se adună nori negri. Dacă cineva vrea să detoneze din nou Balcanii, ar trebui să înceapă de acolo”. Potrivit lui Dughin, războiul „va izbucni acolo sau în Bosnia vecină, unde situația se încinge din ce în ce mai mult, iar Rusia se concentrează acum, ceea ce ne dă mai multe motive de optimism … Europa de Est vine singură în brațele noastre – este timpul să creăm o ligă a statelor ortodoxe”.

În același timp, liderul opoziției ruse, Dmitri Gudkov, crede ca „Putin nu are nicio ideologie de oferit. El încearcă să cumpere cât mai mulți aliați pe banii care iau mai rămas”.

„Populiștii europeni se opun ”establishment-ului”, critica UE si lauda Uniunea Eurasiatica, cerând mai mulți bani de la ambele. Este un joc periculos și ar trebui să-și amintească ce a pățit liderul ucrainean Viktor Ianukovici, care a suprasolicitat acestă carte”, notează autoarea.

„Uniunea Europeană înseamnă un drum spre viitor, în timp Uniunea Eurasiatică este un drum spre trecut, proiectat de fostul agent KGB Vladimir Putin”, spune Gudkov. „Atunci când aleg Uniunea Eurasiatică, liderii pro-Putin ar trebui să fie gata să devină martiri și să meargă în rai. Este singurul punct final pe care îl sugerează politica lui Putin”.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Publicitate ImpactTV.md, banner