Lifestyle

Este bine pentru copii sa creada in Mos Craciun?

Crăciunul este una dintre cele mai iubite sărbători. Totuşi, mulţi părinţi se întreabă dacă este bine ca micuţii lor să fie făcuţi să creadă în Moș Crăciun și cum vor suporta dezamăgirea când vor afla adevărul. Cum trebuie să procedeze părinţii creştini.

Moș Crăciun cu elfii şi renii săi fac parte dintr-o lume fictivă, spun mulți specialiști. Potrivit acestora, Moș Crăciun reprezintă unul dintre acele rituri care îi ajută pe copii să crească.La sfârșitul copilăriei, vor înceta să mai creadă în „magia lui Moș Crăciun” şi vor lua contact cu realitatea.

Astfel, potrivit Annei Bacus, psiholog și autor al cărții „Copilul tău de la trei la șase ani”, „înainte de vârsta de 4-5 ani, înainte ca mintea lor să începe să reflecteze, copiii confundă realitatea cu imaginarul”.

„Faptul de a crede în existența lui Moș Crăciun nu îl protejează pe copil de viața reală, ci îl menţine în lumea magică a copilăriei”, scrie ea.

Un alt psiholog, Nathalie Parent, subliniază acest rol al „magiei” Crăciunului în dezvoltarea imaginației copiilor.

„Este important pentru dezvoltarea copilului, pentru adaptarea sa la viață și la dificultățile pe care le cuprinde, să-i fie stimulată imaginația”, explică psihologul în articolul „Moș Crăciun: importanța funcției imaginative”.

În plus, aceasta este o ocazie ca părinții să transmită valorile lor mai departe, copiilor, să perpetueze tradițiile. Această transmitere a valorilor și tradițiilor prezintă mai multe beneficii, inclusiv împărtăşirea de trăiri şi bucurii și generozitatea, dezvoltarea conștiinței sociale și a sentimentului de apartenență, dezvoltarea răbdării, spun psihologii.

Totuşi, alţi psihologi spun că a-i lăsa pe copii să creadă că Mos Craciun există este doar „o minciună”.

Potrivit unui studiu realizat de psihologii de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, a-i minţi pe copii despre existenţa lui Moș Crăciun le-ar putea submina serios încrederea în adulţi. Ar fi chiar mai rău dacă această minciună ar fi motivată de dorința egoistă a adulților de a-și retrăi copilăria decât de a-i cufunda pe copii într-o lume a basmelor.

Părinţii se întreabă care ar fi cea mai bună modalitate prin care poate fi spus copiilor adevărul și până la ce vârstă poate copilul să creadă în Moș Crăciun. Béatrice Copper-Royer, psiholog specializat în problemele copiilor și adolescenților, spune că vârsta-limită ar trebui să fie de 8 ani.

„Ei ies din copilărie, când imaginarul este atotputernic și când cele mai extraordinare lucruri sunt posibile: pentru ei, zâne, dragoni și Moş Craciun sunt reali. Dar, după această vârstă, încep să distingă imaginarul de realitate”, explică ea.

De asemenea, psihanalistul Dominique Tourrès-Gobert a spus, pentru revista Psychologies, că adevărul trebuie dezvăluit copiilor într-un mod care să nu îi rănească, întrucât ei sunt încă foarte sensibili la această vârstă. Dacă Moş Crăciun nu există, totuşi există dragostea pe care el o întruchipează şi cu care părinţii îl înconjoară pe cel mic. Părinţii trebuie să-i „însoţească” în acest drum de la iluzie către realitate.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Publicitate ImpactTV.md, banner