Politic

Dodon, la un pas de suspendare? Parlamentul a revotat Codul serviciilor audiovizuale

Parlamentul a revotat astăzi proiectul Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, după ce șeful statului a refuzat să promulge documentul.Decizia a fost aprobată cu votul a 53 de deputați.

Proiectul stabilește cota de 12 ore retransmisie în cazul furnizorilor publici naţionali şi, respectiv 10 ore, în cazul furnizorilor regionali.

Totodată, bugetul furnizorului public naţional de servicii media se va constitui din subvenţii de la bugetul se stat şi din venituri proprii. Subvenţiile din bugetul de stat se vor stabili anual, prin legea bugetului de stat, reprezentând volumul subvenţiilor din bugetul de stat pentru anul precedent, indexat cu indicele preţurilor de consum din ultimul an bugetar executat deplin.

Veniturile proprii ale furnizorului public de servicii media vor proveni, după caz, din sume încasate din comunicările audiovizuale difuzate în cadrul evenimentelor de importanţă majoră, sume încasate din realizarea obiectului de activitate, inclusiv venituri provenite din vânzarea de programe sau drepturi de autor din coproducţii, donaţii, sponsorizări și alte venituri legale. Raportul privind executarea bugetului va fi este prezentat anual de către directorul general şi va fi avizat de către Comitetul managerial, Consiliul de Supraveghere şi va fi făcut public pe pagina web a furnizorului.

Alte modificări prevăd că bugetul Consiliului Audiovizualului se va constitui din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii. Subvenţiile din bugetul de stat se vor stabili anual prin legea bugetului de stat, reprezentând volumul subvenţiilor din bugetul de stat aprobat pentru anul precedent, indexat cu indicele preţurilor de consum din ultimul an bugetar executat deplin. Veniturile proprii ale Consiliului Audiovizualului vor putea fi din donaţii, sponsorizări şi alte venituri legale. Nu va constitui sursă de completare a bugetului, veniturile provenite de la persoane fizice sau juridice care au interes în sectorul audiovizualului.

De asemenea, documentul prevede un șir de noi reglementări referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media, inclusiv: libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății, accesul la evenimente importante majore, protecția jurnaliștilor, dreptul la replică etc.

Capitole aparte se referă la organizarea și funcționarea serviciilor media liniare, misiunea furnizorilor publici de servicii media, funcționarea furnizorului public național, furnizorii comunitari de servicii de radiodifuziune sonoră, distribuitorii de servicii media, organizarea serviciilor media audiovizuale neliniare, comunicările comerciale audiovizuale, precum și Consiliul audiovizualului.

Amintim că Igor Dodon a refuzat să promulge Codul serviciilor audivizuale. În răspunsul trimis președintelui Parlamentului, Dodon și-a explicat argumentele pe 6 pagini. Nemulțumirea este legată de reducerea cotei de conținut informativ produs în Federația Rusă și interzicerea conținutului care poartă caracter militar. Urmare a acestei decizii, președintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a acuzat pe Dodon de încercare de a-și face publicitate electorală pe marginea acestui subiect.

Potrivit legislației, Igor Dodon este obligat să semneze decretul de promulgare al legii. În caz contrar autoritățile se vor adresa la Curtea Constituțională pentru ca șeful statului să fie din nou suspendat.

De menționat că anterior șeful statului a fost suspendat de patru ori prin decizia Curții Constituționale pentru refuzul de a promulga anumite legi și a numi unii membri ai Guvernului. Prima dată s-a întamplat atunci când șeful statului a refuzat să semneze decretul de numire în funcție a Ministrului Apărării, Eugen Sturza, documentul fiind semnat de Andrian Candu. Ultima dată el a fost suspendat în luna septembrie, curent, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a miniștrilor Silvia Radu (MSMPS) și Nicolae Ciubuc (MADRM).

Detalii: Dodon, suspendari cauta. A refuzat sa promulge o noua lege

Detalii: FLASH // Reacția conducerii Parlamentului la activitățile „electorale” a lui Dodon

Detalii: Deputatii il trimit „la plimbare” pe Dodon. Au mentinut votul asupra Codului serviciilor audivizuale

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Publicitate ImpactTV.md, banner