Politic

Dodon la 10 luni de mandat: 6 întâlniri cu liderul rus Putin, și niciuna cu președinții țărilor vecine, Iohannis ori Poroșenko

În 10 luni de mandat, Dodon a avut peste 150 de întâlniri cu „partenerii” din Est și liderii unor state arabe, România şi Ucraina fiind ignorate în totalitate. De la învestirea sa în funcție, Dodon a întreprins câteva vizite oficiale în străinătate, majoritatea încheindu-se în anticamera liderului rus Vladimir Putin. În schimb, el nu a reuşit să se întâlnească niciodată cu preşedinţii celor două state cu care este vecină Republica Moldova pe care o conduce, scrie Ziarul de Gardă.

În cele circa 300 de zile de maindat, șeful statului a acordat prioritate partenerilor din Est și liderilor unor state arabe, dar nu s-a întâlnit niciodată şi nici nu a anunțat că ar intenționa să se întâlnească cu Klaus Iohannis ori Petro Poroșenko omologii săi din singurele state vecine ale Republicii Moldova – România și Ucraina. De asemenea, el ignoră relaţiile cu cel mai important partener economic – Uniunea Europeană.

În schimb, în această perioadă, Dodon a avut 6 întâlniri cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Prima sa vizită la Moscova a avut loc pe 17 ianuarie 2017. La exact două luni distanţă, pe 17 martie, aceştia se întâlnesc din nou. Următoarele întâlniri au avut loc în ritm şi mai alert: la mai puţin de o lună, pe 14 aprilie, cei doi s-au întâlnit la Bişkek, Kîrgîzstan, apoi peste alte 3 săptămâni – pe 9 mai, în Piaţa Roşie de la Moscova, şi în mai puţin de o lună, pe 2 iunie, în cadrul Formului Economic de la Sankt Petersburg.

Pe parcursul verii, Dodon nu s-a văzut cu Putin, dar la 10 octombrie s-a reîntâlnit cu preşedintele Rusiei, la Soci, în cadrul şedinţei Consiliului Şefilor de State ale CSI. De asemenea, în acest răstimp, Igor Dodon a avut o întâlnire cu şeful Guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, şi două întâlniri cu vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin.

 


Vizualizări: