Politic

(doc) Dodon a spus NU pentru a doua oară candidaturii lui Sturza. Cum comentează sesizarea Guvernului la CC

Șeful statului a respins pentru a doua oară candidatura lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al ApărăriiO scrisoare în acest sens a și fost expediată Executivului.

Decizia șefului statului vine chiar dacă o interpretare anterioară a Curţii Constituţionale îl obliga să accepte propunerea Executivului.

„Am transmis Guvernului o scrisoare oficială prin care refuz să accept candidatura domnului Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Cum am promis, nu am acceptat-o nici la a doua tentativă, sub nicio condiție”, spune Igor Dodon.

Șeful statului a comentat și decizia Guvernului privind sesizarea Curții Constituționale în acest caz.

„Înțeleg că Guvernul Filip inventează acum proceduri pentru a implica din nou Curtea Constituțională în combinațiile sale politice. Dar atrag atenția că CC nu poate desena încontinuu scenarii comode guvernării. Dacă actuala Curte Constituțională va încerca să excludă Președinția din procesul numirii miniștrilor și va jongla iarăși cu legea în favoarea Coaliției de la guvernare, ea se va autodiscredita definitiv. Și va fi ea însăși pasibilă de răspundere la timpul potrivit”, adaugă Dodon. 

Șeful statului spune că Eugen Sturza este incompetent, iar dacă va ajunge la cârma Ministerului Apărării fără decret prezidențial va fi și un ministru nelegitim.

„Eu, ca șef de stat, nu pot accepta o candidatură incompetentă și politizată în fruntea Armatei Naționale. Orice încercare de a o învesti fără decret prezidențial va fi în afara cadrului legal. Un asemenea „ministru” va fi nelegitim. Nu îl va recunoaște nici președinția, nici Armata, nici cetățenii. Onoarea de generali nu le va permite militarilor să fie conduși de un ministru parvenit, impus pe căi neconstituționale”, conchide șeful statului.

Amintim că Guvernul a cerut Curții Constituționale să se expună asupra procedurii de numire a miniștrilor.

Printr-o hotărâre aprobată în această dimineață, Executivul solicită Înaltei Curți să interpreteze articolul 98 din Legea Supremă, în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și Parlament în cazul în care șeful statului refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.


Vizualizări: