Politic

Demersul lui Chirtoacă – în suspans: cine va decide dacă poate participa la referendumul pentru revocarea sa din funcție

Consiliul electoral de circumscripție Chișinău a lăsat fără răspuns solicitarea lui Dorin Chirtoacă de înregistrare în calitate de participant la referendumul din 19 noiembrie, la care alegătorii vor fi întrebați dacă susțin revocarea din funcție a primarului general. Pentru a primi un răspuns la demersal său, Comisia Electorală Centrală va trebui să precizeze procedura de înscriere a persoanelor fizice la referendum.

Vicepreședintele Consiliului electoral de circumscripție, Vitalie Miron, citat de IPN, a declarat că legislația națională în materie de referendum local nu răspunde la întrebări ce țin de condițiile de participare la plebiscit. În această situație, Comisia Electorală Centrală, care este organ superior Consiliului electoral de circumscripție, urmează să se întrunească într-o ședință extraordinară în cadrul căreia va examina repetat demersal lui Chirtoacă și să clarifice lucrurile.

Potrivit liberalului Ion Cebanu, care a fost împuternicit să-l reprezinte pe Dorin Chirtoacă în cadrul organelor electorale pentru depunerea actelor necesare, Codul Electoral stipulează clar cine poate participa la referendum, și anume: cetățenii Republicii Moldova, partidele politice, blocurile electorale etc. Acesta a menționat că, logic, ar fi ca primarul suspendat al Capitalei, împotriva căruia se organizează referendumul, să aibă posibilitatea să discute cu cetățenii, să participe la dezbateri. Prin faptul că nu este înregistrat în calitate de participant, el este lipsit, însă, de toate aceste drepturi.

Între timp, socialiștii, care au inițiat acest referendum împotriva lui Chirtoacă, sunt în plină campanie electorală. „Astfel, nu sunt asigurate condiții egale”, a precizat liberalul.

Ion Cebanu a mai amintit că instanța de judecată l-a recunoscut pe Dorin Chirtoacă ca parte interesată în referendum și a acuzat Consiliul electoral de circumscripție de atitudine tendențioasă, pentru că nu i-a permis să intervină și să-și spună punctul de vedere.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Publicitate ImpactTV.md, banner