Politic

Decizie DEFINITIVA: Traian Basescu ramane fara cetatenia moldoveneasca

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, rămâne fără cetățenia Republicii Moldova. Decizia a fost pronunțată miercuri, 7 noiembrie, de magistrații Curții Supreme de Justiției.

Potrivit materialelor cauzei, Traian Băsescu și soția sa, Maria, au primit cetățenia R. Moldova în vara anului 2016, prin decretul semnat de ex-președintele Nicolae Timofti. Ulterior, în cadrul campaniei prezidențiale din toamna anului 2016, liderul PSRM, Igor Dodon a declarat că în cazul în care va obține victorie, îi va retrage cetățenia lui Băsescu – lucru pe care l-a făcut la data de 3 ianuarie 2017. Dodon a retras cetățenia lui Traian Băsescu, dar nu și soției acestuia.

Reprezentanții Președinției au menționat că motivul pentru retragerea cetățeniei constituie faptul că Traian Băsescu figurează în mai multe dosare penale în România – fapt despre care nu a informat autoritățile moldovenești.

Fostul președinte al României l-a atacat pe Dodon în judecată, cerând să fie anulat acest decret. Atât prima instanță, cât și Curtea de Apel au respins cererea avocaților lui Traian Băsescu ca fiind „nefondată”.

O perioadă îndelungată dosarul se afla pe rol la Curtea Supremă de Justiție, care amâna ședința de examinare de mai multe ori. Prin decizia din 7 noiembrie, cererea a fost respinsă și menținută decizia instanțelor inferioare.

În argumentarea deciziei magistrații au atras atenția asupra faptului că „motivele refuzului de acordare a cetățeniei prevăzute în legislație, inclusiv faptul aflării persoanei sub urmărire penală, constituie, cu certitudine, fapte pertinente pentru retragerea cetățeniei”.

Decizia este irevocabilă.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Publicitate ImpactTV.md, banner