Politic

(video) CC a decis! Candu sau Filip va semna decretul de numire a lui Eugen Sturza la cârma Apărării

Curtea Constituțională a constatat ca Igor Dodon este în imposibilitate de a-și exercita funcția, prin refuzul său de a semna decretul de numire a Lui Eugen Sturza în funcția de ministru al apărării. Prin urmare, decretul va fi semnat de Presedintele Parlamentului, Andrian Candu, sau de prim-ministrul, Pavel Filip.

„Președintele se află în imposibilitate temporară de a-și îndeplini atribuția în cauză, ceea ce justifică instituirea interimatului funcției pentru asigurarea exercitării acestei obligații constituționale. Președintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite în calitate de președinte interimar decretul de numire în funcția de ministru al Apărării și va primi jurământul acestuia”, a anunțat președintele sedinței Veaceslav Zaporojan.

Hotărârea Curţii:

  1. A constatat ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de remaniere a ministrului apărării refuzul deliberat al Președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidaturii propuse repetat de Prim-ministru, ceea ce constituie, în sensul articolului 91 din Constituție, imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză.
  2. În temeiul articolului 91 din Constituție, în ordinea exercitării interimatului, Președintele Parlamentului sau Prim-ministrul va emite, în calitate de Președinte interimar, decretul de numire în funcția de ministru al apărării și va primi jurământul acestuia.

Avizul Curţii Constituţionale este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 


Vizualizări: