Lifestyle

Cum se citește corect tensiometrul pe care îl ai acasă. Valorile care îți pot salva viața

Tensiometrele sunt aparatele care te ajută să măsori valoarea tensiunii arteriale chiar la tine acasă, fără a avea nevoie de ajutor specializat. Singurul lucru pe care trebuie să îl stăpânești foarte bine felul în care se interpretează valorile pe care le afișează.

Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de mercur sau (mm Hg), iar dacă cineva are o tensiune arterială crescută, atunci trebuie să aibă grijă cum o tratează pentru că poate suferi complicații mortale. Riscul de accident vascular, atac de cord sau insuficiență cardiacă este foarte mare în cazul în care valorile sunt mari.

Tensiunea arterială, TA, este înregistrată sub forma a două numere și anume 120/75 mmHG, care se va citi 120 cu 75 milimetri de mercur.

Tensiunea arterială sistolică (maximă) sau primul număr, cel mai mare dintre cele două valori indicate mai sus, este cel care măsoară presiunea în artere atunci când inima se contractă.

Tensiunea arterială diastolică (minimă), al doilea număr, este cel care măsoară presiunea în artere între contracțiile inimii, când inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge.

Vezi în tabelul de mai jos cum se interpretează corect cele două valori:

Trebuie menționat că valorile tensiunii arteriale variază de la un moment la altul și pot fi influențate de poziția în care stai atunci când ai tensiometrul pe braț, de respirație, de starea emoțională sau chiar de somn.

De asemenea, pentru a avea valorile cât mai corecte, trebuie să rogi medicul de familie să te învețe care este tehnica potrivită, dar și să te îndrume să alegi un tensiometru potrivit și de calitate.

Sursa: protv.ro


Vizualizări: