Social

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc, astăzi, Acoperământul Maicii Domnului. În această zi, în mai multe localităţi din Moldova, inclusiv în Capitală, oamenii serbează hramul.

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de biserica creștină în amintirea arătării Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, în această biserică se făcea priveghere pentru salvarea cetății care era asediată.

Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Acoperământul Maicii Domnului este considerat un simbol al protecţiei, ocrotirii, rugăciunii pentru salvare a omenirii de nevoi şi suferinţă.

Chișinăul își serbează hramul în această zi, pentru că atestarea documentară a localității, ca aşezare rurală, a avut loc la începutul lunii octombrie 1436, cu doar câteva zile înainte de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului.

 


Vizualizări: