Social

CEC a stabilit plafonul Fondului electoral pentru referendumul anti-Chirtoacă.

Suma maximă care poate fi virată în contul „Fond electoral” la referendumul local privind revocarea primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost stabilită și constituie 16,5 milioane de lei, adică aproape dublu cât ne va costa plebiscitul. Plafonul a fost aprobat de Comisia Electorală Centrală în şedinţa de astăzi. 

Tot astăzi, CEC a constituit Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Chişinău nr. 1, care va avea menirea să constituie secțiile de votare până la data de 18 octombrie, iar birourile electorale ale acestora – până la 27 octombrie.

CEC a mai stabilit cuantumul creditului fără dobândă acordat concurenţilor electorali la alegerile locale noi ale primarilor în 10 localități, din data de 19 noiembrie 2017. Astfel, pentru fiecare partid, organizaţie social-politică, bloc electoral creditul va fi de 25 mii lei, iar pentru fiecare candidat independent – 5 mii lei.

Amintim că locuitorii capitalei vor fi așteptați la urne pe 19 noiembrie, pentru a decide dacă vor sau nu să-l demită pe primarul suspendat al Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Participanții la consultarea publică vor trebui să răspundă la întrebarea „Susţineţi revocarea din funcţie a primarului general, domnul Dorin Chirtoacă?”.

Organizarea şi desfăşurarea referendumului va costa statul 8,9 milioane de lei.

Până acum, doar Partidul Socialiştilor și formațiunea extraparlamentară Frontul Salvării Moldovei au anunţat că vor participa la referendum. PDM, PL, PUN, PLDM, PAS, PLR și PPPDA au declarat că boicotează referendumul.

Potrivit legii, primarul poate fi demis doar dacă pentru asta votează cel puţin acelaşi număr de persoane care l-au ales în funcţie, adică 163 de mii 570 de alegători. De precizat este că Dorin Chirtoacă este suspendat din funcţie. Primarul a fost reţinut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află şi în prezent.

În acel dosar, edilul este învinuit de corupere pasivă, acceptarea şi primirea, prin intermediar, a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini şi a grăbi îndeplinirea unei acţiuni. De asemenea, primarul este învinuit că a comis şi infracţiunea de trafic de influenţă. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Publicitate ImpactTV.md, banner