Politic

CEC a decis: Fără referendum anti-mixt

Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului de anulare a sistemului mixt de vot. Decizia a fost adoptată, astăzi, cu șase voturi. Potrivit preşedintei CEC, Alina Rusu, decizia a fost determinată de faptul că s-au comis mai multe erori și abateri de la procedură în setul de documente prezentat de grupul de inițiativă, care nu ar fi respectat recomandările Comisiei de la Veneţia.

Preşedinta CEC a precizat că, printre abaterile înregistrate se numără faptul că în setul de documente prezentat sunt înscrise 737 de persoane, dintre care una figurează de două ori. De asemenea, lista membrilor grupului de inițiativă conţinea 744 de oameni, însă date de pe actele de identitate au fost prezentate pentru doar 726 de personae.

„Au fost mai multe vicii în ceea ce vizează participanţii la adunarea constituantă şi a fost indicat eronat numărul de voturi adoptate. Textul proiectului de lege adoptat de către adunarea constituantă nu corespunde cu textul proiectului de lege depus de către reprezentanţi la CEC”, a mai adăugat preşedinta CEC, Alina Rusu.

Alina Rusu a mai precizat că, potrivit Codului de bune practici în materie de referendum, adoptat de Consiliul pentru Alegeri Democratice și Comisia de la Veneția, sistemul electoral nu trebuie să fie modificat decât cu cel puțin un an înainte de un scrutin. Asta în timp ce, la sfârşitul acestui an, în ţară vor avea loc alegerile parlamentare. Membrii CEC au mai constatat că grupul de iniţiativă nu a propus o alternativă pentru sistemul electoral mixt, în cazul în care acesta ar fi anulat.

„Noi nu venim cu un sistem nou, noi venim cu o iniţiativă de repunere în vigoare a sistemului electoral vechi, proporţional, în baza căruia toţi parlamentarii din Republica Moldova au fost aleşi în actualul Parlament”, a declarat la rândul său preşedintele biroului executiv al grupului de iniţiativă, Ștefan Gligor.

Inițiativa de a desfășura referendumul de anulare a sistemului electoral mixt aparţine Partidului „Demnitate şi Adevăr”, formaţiunii „Partidul Nostru” şi PCRM, dar şi unui grup de ONG-uri care susţin ideile politice ale partidelor de opoziţie. Membrii unora dintre aceste formaţiuni politice au fost prezenţi la şedinţa de astăzi a CEC, unde s-a iscat o ceartă.

Organizarea unui referendum privind anularea sistemului de vot mixt ar costa bugetul public 60 de milioane de lei.

Recomandate

Curs valutar

Starea vremii

Știrea ta de impact

Trimite-ne știrea ta de impact pe email la redactia@impacttv.md
iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Publicitate ImpactTV.md, banner