Social

Ce transporta avionul prăbuşit în Coasta de Fildeş și cine sunt cei patru moldoveni care au murit

Avionului AN 26B al companiei Valan International Cargo Charter SRL, care s-a prăbușit sâmbătă în Coasta de Fildeş, era închiriat de armata franceză și efectua misiuni logistice. Potrivit reprezentanților Autorității Aeronautice din Republica Moldova, aeronava avea o stare bună și trecuse ultima verificare în acest an.

„Din informațiile pe care le dețin înțeleg că aeronava executa un zbor pentru a prelua încărcături, conform înțelegerii cu armata franceză. Aeronava se afla în procedură de aterizare pe aeroportul din Abijan. Acesteia nu i-a ajuns până la pista de aterizare doar 500 de metri. Accidentul aviatic s-a produs în condiții meteo nefavorabile. în acel moment se producea o furtună violentă cu descărcări electrice.  Aeronava era într-o stare bună, ultima dată a fost verificată în 2017”, a declarat Pavel Filip.

„Acesta e un avion închiriat de armata franceză în cadrul operaţiunii Barkhane pentru a efectua misiuni logistice. Aeronava transporta sisteme de climatizare”, a declarat colonelul Patrick Steiger, purtătorul de cuvânt al armatei franceze, citat de Reuters.

În momentul tragediei, la bordul aeronavei se aflau 10 persoane, dintre care 6 membri ai echipajului şi 4 reprezentanti ai părţii contractante. Reprezentanții Autorității Aeronautice din Republica Moldova au declarat în cadrul celulei de criză, convocate duminică de premierul, Pavel Filip, că piloții de pe această aeronavă aveau o experiență impunătoare.

Comandantul aeronavei, Evgheni Litovka, avea o experienţa de zbor de 23 666 ore. Iar pe nava care s-a prăbuşit avea zburate peste 13 mii de ore. Pe pagina sa de facebook, acesta posta fotografii din timpul misiunilor la care participa în Libia, Irak, Afganistan, Yemen și Bangladesh. Litovka avea 63 de ani, iar anterior a fost şi pilot instructor la Air Moldova.

Pilotul secund, Alexandru Șikanov, avea în total 2180 de ore, dintre care majoritatea pe avionul AN-26. Alexandru avea 30 de ani, era căsătorit și avea doi copii.

Inginerul de bord este Pavel Besedin cu 9.200 de ore de zbor, dintre care 200 pe AN-26, iar cel de-al patrulea membru al echipajului decedat este Dmitrii Melniciuc.

Aminti că patru cetăţeni ai Republicii Moldova au murit, iar doi au fost răniţi, după ce un avion cargo s-a prăbuşit, sâmbătă dimineața în Oceanul Atlantic, imediat după decolarea de pe aeroportul din Abidjan, în Coasta de Fildeş. 

Avionul ar fi decolat în condiţii meteo nefavorabile, iar presa locală vorbeşte chiar de o decolare pe timp de furtună. La bord se afla un echipaj din 10 persoane, dintre care şase cetăţeni ai Republicii Moldova şi patru francezi.

Cele mai grave accidente aviatice cu implicarea unor companii din Moldova

sursa foto: ok.ru/Евгений Литовка


Vizualizări: