Externe

Bogații Italiei vor autonomie

Cele mai bogate regiuni din Italia, Lombardia şi Veneto, au votat duminică pentru autonomie sporită față de guvernul de la Roma. Participarea la vot a fost relativ scăzută. În Veneto, regiunea din jurul Veneției, au ieşit la urne 50,1 la sută. În Lombardia, cu capitala în Milano, s-au prezentat doar 30,5 la sută din cetățeni, dar nu există un prag minim pentru validarea referendumului.

Potrivit rezultatelor preliminare, peste 90% din participanți au răspuns „da” la întrebarea dacă doresc ca autoritățile regionale să solicite celor centrale mai multă autonomie. Cele două regiuni din nord sunt cele mai bogate din Italia, contribuind împreună cu circa 30% din produsul intern brut.

Ele înregistrează un excedent fiscal: diferența între sumele vărsate la bugetul central și cele alocate de la Roma pentru cheltuieli publice este de aproximativ 70 de miliarde de euro anual, menționează AFP.

Liga Nordului, formațiune politică activă în aceste regiuni, a cerut multă vreme în programul său politic independența față de sudul mai sărac al Italiei. În prezent, Liga nu mai are acest obiectiv, dar a susținut organizarea referendumului alături de partidul de centru-dreapta Forza Italia al magnatului Silvio Berlusconi și de populiștii din Mișcarea Cinci Stele.

Criticii au speculat că referendumul nu era necesar, întrucât Constituția Italiei permite oricum regiunilor să ceară autonomie sporită.

 


Vizualizări: